Миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви Huawei за национална заплаха за САЩ, стъпвайки на твърдението, че джаджите на китайския производител служат като механизми за подслушване и шпионаж.

Доналд Тръмп, Huawei и ще забрани ли президентът на САЩ използването на китайската марка

Доналд Тръмп готви удар срещу Huewei

Ситуацията става все по-заплетена

Отзвукът от решенията на президента бе почти незабавен и още в началото на тази седмица гигантът Google обяви, че възнамерява сериозно да ограничи отношенията си с Huawei, предаде Reuters.

Според изявление на Google, собствениците на Huawei няма да могат да свалят бъдещи ъпдейти на Android системата. Ще бъде ограничен достъпът до всички приложения и хардуерни продукти, които не са обект на обществено достояние, съобщават от Google.

Настоящите собственици на Huawei устройства ще продължат да имат достъп до Google Play, но следващите модели на китайската марка най-вероятно ще бъдат лишени от редица приложения на Google, сред които са магазина за приложения, Gmail и дори YouTube.

Huawei, Ричард Ю и защо компанията работи върху собствена операционна система

Защо Huawei работи върху собствена операционна система

Задават се тежки дни за китайския производител

Huawei ще може да разчита само на общодостъпната версия на Android, а последиците от това все още са обект на разискване.

Мнозина смятат, че Huawei няма да може да продължи да оперира на пазара и ще трябва да въведе кардинални промени в операционната система на бъдещите си джаджи.

Huawei, огромният ръст на компанията и ще стане ли най-големият производител на смартфони

Ще стане ли Huawei най-големият производител на смартфони

50% скок в продажбите на телефони през първата четвърт на 2019 г.