Любовната игра се оказа надценена, според резултатите от университетско проучване, направено сред 2360 жени.

Новото изследване сочи, че продължителността на прелюдията към секса има малко или никакво отношение към вероятността жената да получи оргазъм. Това доказва, че секс терапевтите, които преувеличават ползата от "предиграта", най-вероятно грешат.

"Въпреки предположенията на много секс терапевти, трябва да се обръща повече внимание върху продължителността и качеството на самия акт", твърдят професор Стюърт Броуди от университета в Западна Шотландия и професор Питър Вайс от университета Charles в Прага.

Анкетата е проведена сред чехкини на различни възрасти, които трябвало да отговарят на въпроси за сексуалния си живот. Според резултатите, 15,4 минути е най-добрата продължителност за любовната игра, а 16,2 - за секс. Учените допълват, че американците са посочили средно 7 минути като оптимално време за секс в подобно проучване.

"Това най-вероятно показва по-силното отношение на европейците към половия акт и сексуалността, отколкото това на американците."

Изследователите са изчислили още, че колкото по-дълго време продължава сексът, толкова по-голяма е вероятността жената да получи оргазъм.

"Това посочиха голям брой жени и резултатите са твърди. Секс терапевтите поставят ударението върху предиграта, а трябва да се поучат от изследването, което доказва съвсем друго", допълва професор Броуди.