През изминалата седмица, независимо една от друга, две популярни медии публикуваха списък с най-полезните за здравето храни. Предложенията на британския вестник "Дейли Мирър" и германското списание "Фокус" съвпадат изцяло в едно - че съвременният човек трябва да употребява повече мляко и чесън.

Ето и съдържанието на двете публикации, които zdrve.bg се опитват да обединят в едно:

1. Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, много хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Кафявият ориз съдържа много фибри
, които способстват за намаляване нивото на холестерол
а и риска от сърдечно-съдови заболявания, рака на правото черво, камъните в жлъчката, диабета и затлъстяването.

2. Яйца
Отзивите за кокошите яйца често не са от най-ласкавите, но те са богат източник на белтъчини и лутеин (който предпазва очите от катаракта). Изследвания показват също, че яйцата предотвратяват образуването на тромби и съответно намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от съвсем ново проучване употребата на 6 яйца седмично намалява с до 14% риска от рак на гърдата. Употребата на 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерол
а, тъй като организмът сам произвежда холестерол
от наситените мазнини, а не го получава "наготово" от богатите на холестерол
продукти.

3. Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, мазнини, които се преработват много лесно, както и лактоза (наричана често "полезната захар"). То е богато и на калций, който е необходим за функционирането на нервната система и правилната работа на мускулите. Според специалистите една чаша мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С възрастта потребността от калций нараства и затова е много важно във всекидневното хранене да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко е особено полезно - то е богато на калций, необходим на костите, и затова е отлично профилактично средство срещу остеопороза.

4. Спанак
В този продукт има повече хранителни вещества, отколкото в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Освен това е богат на лутеин.

5. Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е необходим за работата на мускулите и за намаляване на кръвното налягане. Бананите са източник на влакна, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и затова са полезни за лечението на киселини.

6. Пилешко месо
Това безспорно е най-полезното за здравето месо. Предпочитайте пилешките гърди - в тях има малко мазнини, но задължително махайте кожата. Пилешкото месо е богато на белтъчини, които предотвратяват понижаването на костната плътност, на селен, който е доказан антиоксидант, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.

7. Сьомга
Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерол
, защитават организма от някои видове рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресивните състояния и предпазват паметта от отслабване
. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болестта на Алцхаймер.

8. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомах
а, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

9. Подправки
Солта повишава кръвното. Затова е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.

10. Чесън
Според едно народно поверие чесънът плаши вампирите. Учените "добавят" към този негов "ефект" и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания.
Неговата употреба понижава риска от рак на стомах а и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит. Полезен е и за диабетиците.

11. Ябълки
Изследванията потвърждават известното мнение, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малка вероятност да се разболеят от Алцхаймер).
Смята се, че веществата, съдържащи се в ябълките, спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
Витамините и микроелементите в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

12. Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба вместо месо. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт.
Рибата е полезна и за мозъка и регенерацията на нервните клетки. Както и ябълките тя намалява риска от Алцхаймер.

13. Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат например повече витамин С в сравнение с лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и етерични масла задържат образуването на ензими, провокиращи развитието на рак.
В ягодите има и много цинк.

14. Моркови
Те възпрепятстват развитието на рака, а съдържащият се в тях бета-каротин влияе благоприятно на състоянието на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана.

15. Чушки
Те подобряват обмяната на веществата и способстват за намаляване на теглото. Капсаицинът, придаващ лютивината, способства за изработването на стомашен сок и възпрепятства развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.

Сладките червени чушки също трябва да присъстват в менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Някои изследвания показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.

16. Соя
Тя съдържа много лецитин и витамини от група В, които засилват укрепват нервната система и засилват способността за мислене.

17. Зелен чай
Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин - биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване. Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.

здраве.бг