Седем възможности да добавите към живота си навици, които ще ви помогнат да бъдете здрави всеки ден, без да е необходимо кой знае какво усилие, ви предлагат от сайта здраве.bg.

Сигурно някои от тях ще се окажат добре познати, но пък някои може и да ви изненадат. Ако първите преобладават и вече са ваше всекидневие, още по-добре. Но може би има и още нещо, което да добавите по пътя към по-доброто си здраве.

1. Не пропускайте да вземате 8-те си часа сън
Множество изследвания показват, че сънят по-кратък от 8 часа се отразява негативно на способностите на човека да работи пълноценно и спокойно, а освен това скъсява живота, защото се отразява върху общото здравословно състояние.
Недостатъчният и неспокоен сън влошава умението на човек да внимава - дори една безсънна нощ е достатъчна да ви убеди, че това е така. Нищо не възстановява силите така както пълноценния сън.
По-сериозни последици от постоянното недоспиване могат да са повишаване на кръвното налягане и риска от диабет.

2. Изпивайте 8-те си чаши дневно
Статистиката показва, че независимо колко често чуваме за важността на това да приемаме достатъчно течности - като оптимална доза 8 чаши вода на ден, малцина го правят.
Ползата от това да се пие достатъчно вода минава далеч над това, което повечето са чували. Например знаете ли, че по този начин може и да се отслабва? Така е, защото водата подобрява обмяната на веществата в клетките и по този начин им помага да се освобождават от повече остатъчни материали след преобразуването на мазнините.
По същата причина намалява и опасността от камъни в бъбреците.
Водата ни дава възможност да бъдем и по-съсредоточени - особено след обяд. Чувството за налегнала ни умора в следобедните часове в повечето случаи се дължи на дехидратиране. Затова - опитвайте се да приемате повече течности от сутринта.
Накрая - водата има и козметичен ефект, защото прави кожата да изглежда по-млада и изпъната.

3. Изяждайте си 5-те порции дневно
Да, става дума за плодове и зеленчуци и да - сигурно не чувате това за пръв път. Въпреки това статистиката показва същото, както и при водата - почти всички са чували какво трябва да се прави, но малцина го правят.
Ползите от това да се ядат плодове и зеленчуци са толкова много, че едва ли е тук мястото да се изреждат всички, но ако трябва да споменем някои:

  • Те заздравяват сърцето и така намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Помагат да не се покачва теглото, защото повечето съдържат малко калории в голям обем.
  • Благодарение на антиоксидантния си ефект намаляват риска от някои видове рак.

Дори вече да сте достигнали своите 5 порции дневно, опитайте се да добавите още 1-2 - в случая принципът е "Колкото повече, толкова по-добре".

4. Движете се
Тук никой не може да оспори важността на съвета. Всички специалисти са единодушни, че повече доказателства не са необходими - упражненията, разходките са сред здравословните навици, без които не бива да минава ничий ден.
В САЩ например са изчислили, че ако повече хора придобият този навик, това би спестило 70 милиарда! от годишните такси за здравеопазване.
Днешните препоръки на специалистите са: поне 30 минути средно интензивно физическо натоварване дневно, 5 дни в седмицата. За средно натоварване се считат например карането на колело и плуването. Разходката също е успешен начин да накараме сърцето да работи по-ефективно, като изпомпва повече кръв към останалите органи.
За максимален ефект се препоръчва тез натоварвания да се съчетават с по-интензивни тренировки 2-3 пъти седмично и кратки (3-4 минутни) натоварвания всекидневно.

5. Преборете стреса
Не е тайна, че стресът ни заобикаля все повече във всекидневието. Той влияе негативно и върху физиката и върху душевното състояние.
Продължителният стрес значително понижава функцията на имунната система и с това спомага за появата на някои заболявания. Умението да го управлявате е сред най-важните за съвременния човек.
Напълно ясно е, че това не е "най-лесното нещо на света" и че никой не е съвършен, т.е. колко са тези, които могат да свършат през деня всичко, което са запланували!? Но ако в стремежа си да свършите всички задачи, пожертвате времето например за точка 2, 3 и 4, ще постигнете обратния на желания ефект. Аналогията с лавината в този случай е подходяща - колкото по-малко от здравословните навици имате, толкова по-неработоспособни ще сте и така всеки ден ще е по-зле.
Не всичко полезно изисква толкова много време (което мислите, че нямате!). Може би е добре да откриете и ползата от контрастния душ и масажа.

6. Използвайте предпазните колани.
Е, това най-вероятно вече е изненадващо за мнозина. Вярно е, че у нас все още няма никакви статистики за това важно или не за здравето е да сте винаги с колан в колата. Но пък в САЩ вече са изчислили, че ако 90% от хората ползват колани, това ще спаси живота на поне 5000 души, да не говорим за намаления брой травми.
В крайна сметка - този навик не е толкова сложен и не изисква нищо особено.

7. Смейте се
Има стара поговорка, която гласи: "Живей добре, смей се повече, обичай повече". За това, че "Любовта е всичко, от което се нуждаем", разбира се, има и песни.
Смехът... Всеки знае, че ако някой се смее, значи се чувства добре. Но това важи не само за духа, а и за тялото. Изследвания показват, че например хората, страдащи от сърдечни заболявания, се смеят с 40% по-малко от тези, които са напълно здрави.
Ако това не ви звучи достатъчно мотивиращо... смехът заздравява мускулите на торса и "гори" калории. Може и да не се равнява на половин час във фитнеса, но пък всяка калория е от значение.

И накрая - не се опитвайте да започнете всичко наведнъж - нека е постепенно, като не забравяте даде наградите за това, че 2-3 седмици вече сте добавили някой здравословен навик към всекидневието си.

здраве.bg