Да избягаш от монотонността на ежедневието, от ужаса на световните новини, от напрежението в работата и дори от собствените си мисли. Всеки човек понякога има нужда от това и го прави по различни начини - със спорт, с книга или филм, с шопинг, с медитация. За Ясен Иванов бягството от действителността е под формата на градина.

Ботаническа градина "Борика" в едноименното село до Ихтиман се появява като отражение на любовта и духовната му връзка с природата.

"Любопитството, интересът към заобикалящия ме свят, грижата за растения и животни ме съпътстват от първите ми съзнателни детски спомени", казва Ясен, прекарал летните си ваканции в селото на баба си и дядо си.

Снимка 660954

Източник: Кристина Ликова / Kristina Likova Photography

Когато през 2016 г. решава да създаде градината, той си дава сметка, че тя е отражение на вътрешния му свят. Завършил "География", а след това "Ландшафтна екология и опазване на природната среда" в Софийски университет, той лесно се отказва от пътувания с приятели и работа за някого, за да посвети цялото си време на "Борика". Защото да поддържаш райско кътче на площ от осем декара е всесезонна и ежедневна работа.

"Дейностите за добрия й вид са стотици. Изисква се сериозно отдаване, постоянство и познания", казва Ясен и пояснява, че зоните с многогодишна растителност изиска постоянно оформяне, отстраняване на прецъфтелите растения, привързване и подпиране на по-неустойчиви видове, поливане. Зоните със сенколюбиви растения пък изискват постоянно влажна почва през летните и есенни месеци. И с всичко това той се справя сам. "Редно е да отбележа, че понякога приятели идват и ми помагат. Благодарен съм им много!"

Подобно на всички хора, отдадени на природата, растенията и животните, Ясен Иванов предпочита да говори за растенията си, а не за себе си. Все пак признава, че се надява да е съумял да бъде добър, емпатичен и отговорен човек. И точно като такъв, често е ангажиран с екологични каузи, засягащи района на Борика и не само. Посланието му към посетителите на градината и всички останали е просто: съхранената и здрава природна среда е основополагаща, за да бъдем благоденстващо и щастливо общество.

Градина "Борика" съществува от осем години. Ако се върнете към началото през 2016г., представяхте ли си, че тя ще изглежда точно по този начин днес и популярността й ще е такава?

Първоначалните ми представи за визията на градината, видовото многообразие и цялостното усещане от пребиваването в нея значително се разминават с облика й осем години по-късно. Причините за това са много, но основните са по-голямата й площ в момента, развитието на растителните съчетания, което често се разминава с предварително планираната визия и обогатяването на познанията ми относно видовото многообразие. Роля играят и екстремните климатични прояви (силни ветрове, обилни валежи, късни пролетни снеговалежи, градушки, дълги засушавания, по-високи летни температури), които налагат засаждането на по-устойчиви растителни видове.

Относно популярността, дори и в най-смелите ми представи не съм си мислил, че толкова много хора ще научат за градината и ще проявят интерес да я посетят. В "Борика" идват хора от различни краища на България, чужденци и българи, които живеят в чужбина. Градината има и постоянни посетители, които идват през различните сезони всяка година. През годините се запознах с вдъхновяващи хора и създадох нови приятелства.

Растенията в "Борика" са над 600 вида - как ги подбирате и как се снабдявате с тях?

Основен критерий при избора на нов растителен вид, който да въведа в градината, е неговата студоустойчивост. В градината отглеждам и растения, които нямат пълна студоустойчивост за климатичните условия на западна България - за тях полагам специфични грижи през есента, за да могат успешно да издържат през зимните месеци.

Растения, чиято естествена среда са открити, слънчеви пространства с летен недостиг на влага засаждам в лехи, които са огрени от слънцето през целия ден. По-влаголюбиви растения позиционирам на местата, където има естествено концентриране на влага. Растения, чиято естествена среда са горите, засаждам в зони с достатъчно засенчване. С други думи съобразявам се с естествените изисквания на растенията и ги засаждам в зони в градината, които отговарят на условията на естествените им местообитания.

Повечето от видовете в градината съм закупил от разсадници и градински центрове в България, но и от чужбина. Отглеждам и видове, подарени от посетители на градината. Баба имаше малка цветна градина - няколко вида наследих от нея и в последствие засадих на други места. Познати и приятели, които също отглеждат градински растения, често ми изпращат или носят на място.

Най-любопитното растение, което имате?

За мен всяко едно растение е специално и любопитно, но може би по-редките растения, които трудно се отглеждат на открито при нашите климатични условия, и няколко ендемични вида, са най-любопитни за посетителите. Това са Gunnera manicata, Darmera peltata, Vernonia lettermannii, Stokesia leavis, Serratula bulgarica, Arabis ferdinandi-coburgii, Petrophytum caespitosum, Acantholimon ulicinum, Rodgersia pinnata, Astilboides tabularis, Hesperantha coccinea, Trillium kurabayashii, Uvularia grandiflora, Araucaria araucana и други.

А онова, което мечтаете да отгледате в "Борика"?

С годините правя списък от видове, които бих искал да отгледам в градината, и се опитвам да ги намеря във Великобритания и Нидерландия. Някой от тези видове сa: Persicaria polymorpha, Kirengeshoma, Soldanella alpina, Dierama igneum, Sanguinaria canadensis, Cardiocrinum giganteum, Libertia peregrinans, Jefferstonia diphylla и много други.

Кое е най-характерното за самата градина?

Въпреки не голямата площ от около осем декара, усещането и впечатлението, когато човек се разхожда в градината е за по-голяма площ. Това се дължи на факта, че посетителите преминават през коренно различни като облик и видово разнообразие по-малки градини, и кътове. Често преминаването между тях е през тесни живи плетове, които спират визуалния достъп и чак когато излезеш от тези участъци, придобиваш зрителна представа за следващата градина.

Релефът също допринася за това усещане, тъй като теренът е със значителна денивелация и наклон. На много места в градината има пейки и места за съзерцание, и потапяне в света на растенията. Изградил съм и две декоративни езерца с водни лилии и пъстроцветни риби, които са любими места за посетителите.

Когато човек се разхожда, пътят му пресичат многобройни пъстроцветни пеперуди, привлечени от разнообразието от цветове и аромати. Градината разполага и с посетителски център - голяма дървена верандау от която се разкрива гледка към една от градините. Там организирам мини концерти, фирмени семинари, работни срещи, еднодневни йога ретрийти и звукови медитации, беседи, дискусии и презентации на организирани групи с деца в предучилищна възраст, и ученици. Посетителският център разполага и с приземна част, която е постоянна картинна галерия и място, където различни автори излагат своите творби.

Много хора смятат, че зимните месеци за градинарите са "празни" месеци. Какво е вашето мнение и какво правите вие през зимата?

През зимата, когато времето позволява (няма снежна покривка и не е прекалено студено) имам много дейности, свързани с подготовка на градината за пролетта - изрязване на многогодишните цветя и орнаментални треви, подмяна на дървени греди, които служат за ограничители на лехите. В края на зимата се извършва подрязване и оформяне на дърветата. Зимно време планирам и какво да променя, и подобря в градината през пролетта.

Планирате ли да размножавате и продавате растения в "Борика"?

Понастоящем размножавам растения за продажба, но нямам времето и физическата възможност да направя разсади от повечето видове и на този етап посетителите могат да избират едва измежду двайсетина вида.

Снимка 660953

Източник: Кристина Ликова / Kristina Likova Photography

Какво предстои пред "Борика" и пред вас до края на 2024 г.?

Всяка година се старая да увеличавам растителното разнообразие в градината и да подобрявам съчетанията от видове в отделните цветни лехи. Иска ми се да разширя градината с още няколко декара, но вероятно това ще се случи напред във времето. Лично за себе си се надявам да успея да осъществя пътуване някъде по света - Япония, Скандинавските страни, Чили и Република Южна Африка са на челни места в моята листа с най-желани пътешествия.

Ботаническа градина "Борика" се намира в с. Борика, община Ихтиман. Работи от април до ноември, от вторник до неделя с работно време от 9.30 ч. до 18.30 ч.