Грипът е тук и всеки се чуди какво да направи, за да не се сблъска лице в лице с него. 

Бягаме до аптеката, за да си купим поредните опаковки с витамини и хранителни добавки, а може да е много по-просто, приятно и евтино.

Всеизвестен факт е, че здравословното хранене и сънят са абсолютно необходими за нашето добро здраве. Третият задължителен фактор, който е необходим за добър имунитет, е ниското ниво на стрес.

Иначе казано - колкото по-стресирани сме, толкова сме по-податливи на вируси, защото имунитетът ни пада. Тогава колкото и витамини да пием, едва ли ще се предпазим. 

Ето три предложения, които със сигурност ще ни помогнат да засилим защитните си сили през зимата.

Снимка 321755

Източник: iStock

Йога или бавни тренировки

Всеизвестно е, че физическата активност и спортът са разковничето на успеха срещу болестите. Но това не важи за всеки тип спортуване.

Високоинтензивните тренировки водят до увеличаването на производството на хормона на стреса - кортизол. Неговите нива се увеличават също при емоционален и физически стрес, което от своя страна сваля защитните сили на организма.

Затова заложете на йогата, като най-добрият начин за намаляване на стреса от ежедневието. С други думи - по-малко стрес, по-висок имунитет.

Снимка 316402

Източник: iStock

Готвене у дома

Първото и най-важно тук е, че домашно приготвената храна със сигурност е по-здравословна от всичко друго, което може да си купим навън. Второто е, че със сигурност ще си приготвим нещо, което обичаме, а след това ще си го изядем с удоволствие.

Важно е през зимата, когато организмът ни има нужда от повече енергия и сила, да не се ограничаваме с диети. Има време и за тях - скоро ще дойде пролетта.

Отделете време за готвенето, насладете му се. Пуснете си хубава музика и се развихрете. Не беше ли казал някой, че готвенето е като секса?

Снимка 334294

Източник: iStock

Текила

Да, вероятно се чудите как алкохолът може да подсили организма ни, но това наистина е така. Естествено условието е, че трябва да се придържаме до два шота от мексиканската ракия.

Оказва се, че тя има действието на пробиотик, който помага да се задържат полезните бактерии в червата. Съдържа и фруктани - молекули, срещащи се още в аспержите и артишока. Текилата също понижава кръвната захар и холестерола, тъй като съдържа захар от растението агаве. 

Текилата действа стимулиращо и два шота със сигурност ще повдигнат настроението ни. Освен това, кой пие текила сам? А всеки знае, че няма по-добър начин за поддържане на добро здраве от приятната компания и хубавото настроение.