Текилата е един от гарантираните начини да прекараме луда нощ. Но независимо дали сме истински фенове на мексиканския дух или просто удряме някой шот за купона, ще се изненадаме, че ако е с високо качество (100% агаве) и се употребява в разумни количества, текилата има някои ползи за здравето.

Макар и да сме пристрастни, защото сме фенове на огнената напитка, не сме си измислили ползите, а се придържаме към написаното от Independent.

Грешките, които допускаме като купуваме, поръчваме и пием текила

Опознай текилата, за да я обикнеш

Как се пие текила по мексикански

Здраве за костите

Според изследване на мексикански учени, растението, от което се произвежда текилата - синьо агаве, съдържа вещества, които повишават абсорбцията на калций и магнезий в тялото - двата основни минерали за поддържане на здравето на костите.

Една от най-добрите алкохолни напитки за фитнес маниаци

Като цяло, алкохолът не води до изгаряне на мазнини или изграждане на мускули, дори напротив. Но всички, особено онези, които тренират усилено, имаме нужда да разпускаме от време на време. Много фитнес инструктори предлагат, ако ще пием алкохол, то тогава да се придържаме към висококачествени спиртни напитки като текилата, а не вино или бира.

Снимка 293080

Източник: iStock

С около 60 калории на шот, в сравнение с над 160 в чаша бяло вино, текилата е страхотен вариант и за коктейли със сода, за да се насладим на лятото и да не унищожаваме напредъка си във фитнеса.

По-добро храносмилане

Много изследвания показват, че мексиканската спиртна напитка всъщност е отличен избор след ядене, който ще ни помогне да смелим храната по-бързо. Агаве растението съдържа високи нива на инулин, който помага на храносмилателната система чрез отглеждане на добри бактерии.

Нещо повече, някои хора (естествено, мексиканци) препоръчват да пием по шот преди хранене - в опит да се стимулира обмяната на веществата, както и един след това - за да подпомогнем храносмилането.

Снимка 334294

Източник: iStock

Загуба на тегло

Изследванията показват, че текилата съдейства за понижаване на кръвната захар. Агавините са захари, които се срещат естествено в растението агаве. Не са смилаеми, което означава, че действат като диетични фибри и също така поддържат растежа на здрави микроби в устата и червата.

Агавините помагат на хората да се чувстват по-пълни и по този начин да ядат по-малко.

По-добър сън

Въпреки че повечето от нас свързваме текилата с диво парти,  всъщност тя действа релаксиращо на хората, като успокоява нервите. Това е и причината да се смята, че е полезна срещу безсъние.