При такова заглавие няма как да не започнем с призива да консумираме алкохол разумно и в умерени количества. Ферментиралите напитки и градусът, който първо внасят в тялото, а после той избива в настроението, са нещо приятно, с което всички от опит знаем, че не трябва да се прекалява.
Сега, след като си казахме каквото имахме да си казваме, по същество.
Повече хора не харесват текилата заради лошите спомени (или по-скоро липсата на такива), с които свързват мексиканската напитка. Така, на фона на многото барове, гордеещи се със занаятчийски джин, с висококачествени водки и с прилична селекция от ромове в менюто си, пиенето на текила извън Мексико изостава.
Проблемът с по-слабата консумация на текила се крие в това, че много хора реално не знаят почти нищо за тази напитка и допускат много грешки при купуването, поръчването и пиенето ѝ. Как го правят мексиканците - по правилния начин, разкрива Business Insider.
Текилата и агавето
Източник: iStock
Добрата текила се прави от 100% синьо агаве, чиято родина е Мексико. По-разпространена обаче е смесената "mixto" текила, която съдържа само 51% агаве захари, а останалата част са добавени захари и сиропи.
Цената
Между седем и девет години отнема на растението синьо агаве (понякога дори 11 или 12), за да стане достатъчно голямо, за да се направи от него текила. Това е и причината добрата да струва доста скъпо.
Пиене по мексикански
Пиенето на текилата със сол и лимон/лайм не е начинът, по който я пият в Мексико. Мексиканците обикновено я консумират целодневно, чиста и в по-големи от широко разпространените шот чаши.
Една традиционна мексиканска рецепта за по-различно пиене е т.нар. сангрита - питие, което включва текила, сок от домати, нар, подправки и чушки.
Златната текила
Златната (с цвят на уиски) текила невинаги е по-хубава от сребърната - прозрачна. Всяка, отлежала повече от 12 месеца, е известна като "añejo"(стара), и е с по-тъмен цвят. Но в много от случаите (по-евтините бутилки) златистият цвят не е резултат от отлежаване, а от добавени оцветители и аромати.
Препоръчителна температура
Докато някои хора предпочитат да я пият много студена, в Мексико я обичат на стайна температура, защото само така се усеща пълната гама от вкусове - точно както пием червеното вино.
Коктейли с текила
Източник: iStock
Има множество хубави коктейли с текила, различни от "Маргарита". "Палома" е един чудесен пример, който се прави с текила, грейпфрут, сода и захар. "Матадор" е друга стара мексиканска класика, която се състои от текила, сок от ананас и лайм.
Как действа текилата
Повечето хора не обичат текилата именно заради факта, че я пият по грешен начин, който се изразява в няколко шота, след като цяла вечер са консумирали друг вид алкохол.
Източник: iStock
Всъщност, текилата е чудесно питие - с повдигащ и забавен ефект, но трябва да се придържаме към съвета да не я смесваме с друг вид алкохол. Разбира се, изключително важно е и да разполагаме с такава от истинско агаве.