При такова заглавие няма как да не започнем с призива да консумираме алкохол разумно и в умерени количества. Ферментиралите напитки и градусът, който първо внасят в тялото, а после той избива в настроението, са нещо приятно, с което всички от опит знаем, че не трябва да се прекалява.

Сега, след като си казахме каквото имахме да си казваме, по същество.

Повече хора не харесват текилата заради лошите спомени (или по-скоро липсата на такива), с които свързват мексиканската напитка. Така, на фона на многото барове, гордеещи се със занаятчийски джин, с висококачествени водки и с прилична селекция от ромове в менюто си, пиенето на текила извън Мексико изостава.

Проблемът с по-слабата консумация на текила се крие в това, че много хора реално не знаят почти нищо за тази напитка и допускат много грешки при купуването, поръчването и пиенето ѝ. Как го правят мексиканците - по правилния начин, разкрива Business Insider.

Текилата и агавето

Снимка 344522

Източник: iStock

Добрата текила се прави от 100% синьо агаве, чиято родина е Мексико. По-разпространена обаче е смесената "mixto" текила, която съдържа само 51% агаве захари, а останалата част са добавени захари и сиропи.

Цената

Между седем и девет години отнема на растението синьо агаве (понякога дори 11 или 12), за да стане достатъчно голямо, за да се направи от него текила. Това е и причината добрата да струва доста скъпо.

Пиене по мексикански

Снимка 365627

Пиенето на текилата със сол и лимон/лайм не е начинът, по който я пият в Мексико. Мексиканците обикновено я консумират целодневно, чиста и в по-големи от широко разпространените шот чаши.

Една традиционна мексиканска рецепта за по-различно пиене е т.нар. сангрита - питие, което включва текила, сок от домати, нар, подправки и чушки.

Златната текила

Снимка 365628

Златната (с цвят на уиски) текила невинаги е по-хубава от сребърната - прозрачна. Всяка, отлежала повече от 12 месеца, е известна като "añejo"(стара), и е с по-тъмен цвят. Но в много от случаите (по-евтините бутилки) златистият цвят не е резултат от отлежаване, а от добавени оцветители и аромати.

Препоръчителна температура

Докато някои хора предпочитат да я пият много студена, в Мексико я обичат на стайна температура, защото само така се усеща пълната гама от вкусове - точно както пием червеното вино.

Коктейли с текила

Снимка 293080

Източник: iStock

Има множество хубави коктейли с текила, различни от "Маргарита". "Палома" е един чудесен пример, който се прави с текила, грейпфрут, сода и захар. "Матадор" е друга стара мексиканска класика, която се състои от текила, сок от ананас и лайм.

Знаменитости със собствена марка алкохол

Знаменитости със собствена марка алкохол

11 личности и техните 11 бутилки

Как действа текилата

Повечето хора не обичат текилата именно заради факта, че я пият по грешен начин, който се изразява в няколко шота, след като цяла вечер са консумирали друг вид алкохол.

Снимка 334295

Източник: iStock

Всъщност, текилата е чудесно питие - с повдигащ и забавен ефект, но трябва да се придържаме към съвета да не я смесваме с друг вид алкохол. Разбира се, изключително важно е и да разполагаме с такава от истинско агаве.