Всички имаме поне по един приятел, чийто профил в Instagram е пълен само с негови снимки. Селфитатата са станали толкова нормална част от живота, че не ги отчитаме като някакъв проблем. Но според някои психолози, непрекъснато самоснимане има отрицателно въздействие върху психическото здраве.

През 2014 г. в статия за селфитата Американската психиатрична асоциация пише, че манията по тях се разпознава като истинско душевно разстройство. Три години по-късно двама изследователи отново се връщат на проучването от 2014 г. и установяват, че в него се крие голяма доза истина, съобщава Business Insider.

Селфи мания

Снимка 329675

Източник: iStock

Психолозите Mark D. Griffiths и Janarthanan Balakrishnan публикуват доклад в "Международното списание за психично здраве и наркомании", където твърдят, че селфи манията е реално състояние и може да бъде диагностицирано като прекомерно самочувствие.

Психолозите разработват "Скала за поведение при селфи манията", като проучват поведението на 400 участници от Индия. Мащабът оценява тежестта на състоянието, което има три нива.

Най-ниското ниво в скалата е правенето на селфита поне три пъти на ден, но без снимките да бъдат публикувани в социални медии. Следващото ниво е "остра" селфи мания, което означава, че хората се снимат по три-четири пъти и качват снимките, а "хроничният" етап е свързан с невъзможност за контрол на желанието за селфита през цялото време, с поне шест самостоятелни поста на ден.

Снимка 329676

Източник: iStock

На участниците в проучването са задавани въпроси като "Чувствате ли се по-популярни, когато публикувате свои снимки в социални медии?", или "Когато не си правите селфита, как се чувствате?"

"Обикновено хората с това заболяване страдат от липса на самоувереност и се стремят да се впишат в заобикалящата ги среда", казва Janarthanan Balakrishnan.

"За момента селфи манията не е официално потвърдена като психично разстройство, но се надяваме, че ще бъдат проведени допълнителни проучвания, за да се разбере повече как и защо хората развиват това потенциално обсесивно поведение и какво може да се направи, за да се помогне на най-засегнатите", разкрива психологът.