Гладът в световен мащаб и разхищението на храна са два контрастни и все по-задълбочаващи се проблема. И ако в повечето случаи за тях се говори с огромни цифри, то истината е, че всичко започва в нашата кухня и приключва в кофата за боклук.

В днешните условия на жестока конкуренция между големите вериги супермаркети въобще не е изключено да се подведем по една или друга промоция. Така се прибираме вкъщи с един или няколко продукта, които не сме планирали да купим, но сме се изкушили само заради новата, по-ниска цена върху етикета.

Снимка 344349

Източник: iStock

Продукти с намалена цена си позволяваме да купуваме в по-големи количества, само ако нямат срок на годност. Тоалетна хартия, прах за пране и други подобни можем да складираме без угризения.

А тези със срок на годност често отиват на боклука преди или след като той е изтекъл. Затова е много важно да ходим на пазар със списък на покупките, които са ни необходими, и да устоим на изкушението да го допълним с нови продукти. Вече има и доста полезни приложения за целта.

Снимка 344343

Източник: iStock

За да избегнем развалянето и изхвърлянето на храна е по-добре да пазаруваме по-малко и по-често. Не е нужно да трупаме по два-три броя от дадем продукт, защото не знаем колко точно ще консумираме до следващия голям пазар. А след това да отива на боклука.

Освен как да пазаруваме, трябва да сме наясно и как да съхраняваме покупките си - кои в шкафа, кои в хладилника. Най-големите грешки се допускат при плодовете и зеленчуците, затова и те най-често попадат в коша. 

Трябва и да сме подредили правилно хладилника. Температурата в него не бива да надвишава пет градуса. Не трябва и всичко да е нахвърляно и претрупано, защото така охлаждането се затруднява.

Снимка 344351

Източник: iStock

Месото и морските дарове стоят най-отдолу. По старите храни трябва да бъдат най-отпред, за да се консумират първи. Не трябва да държим млякото на вратата, защото там не може да се охлажда достатъчно и по-лесно се разваля.

Не дръжте яйцата на вратата на хладилника

Не дръжте яйцата на вратата на хладилника

Съветват експерти по безопасността на храните

Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в едно и също чекмедже, защото така загниват по-бързо. Трябва през ден-два да проверяваме кошницата с плодове, тъй като само един развален може да съсипе и останалите. Бананите трябва да бъдат разделени от чепката, за да издържат по-дълго. А от вече почернелите можем да си направим бананов хляб.

Снимка 344345

Източник: iStock

Пресният лук и чесън ще бъдат свежи много по-дълго, ако ги съхраняваме потопени в буркан с вода в хладилника. Старият лук пък издържа с месеци, ако виси на връзка, точно както го продават бабите.

Свежите билки се съхраняват по-дълго, когато са потопени в зехтин. Замразените зеленчуци принципно не са за предпочитане пред пресните, но са добър вариант, ако прибягваме до тях рядко.

Снимка 344348

Източник: iStock

Ако не можем да се справим с всичко, вариант е да си закупим контейнер за компост, в който да превръщаме хранителните си отпадъци в тор, пише Buzzfeed.