Ако жаждата за вино ни завари неподготвени и нямаме тирбушон под ръка, това не значи, че ще трябва да се лишим от удоволствието на една или повече чаши. Просто трябва да знаем един-два трика, с които да спасим ситуацията и да оберем овациите на приятелите.

Горещо

Ако нямаме тирбушон, то поне запалка да намерим, а. С нейна помощ нагряваме гърлото на бутилката в продължение на около минута. През това време въздухът между течността и тапата се разширява и я избутва нагоре, докато стане възможно да я извадим.

Универсално

Няма как да не ни се намират ключове. Избираме този, които е най-малко вероятно да ни потрябва. Само трябва да бъде от стандартните, не за секретна брава. Трябва да имаме едно на ум, че може да се изкриви.

Затова ключът за колата всъщност не е особено добра идея. А този, който ще прежалим за идеята, поставяме в тапата под ъгъл от 45 градуса. След това започваме да въртим бутилката, докато тапата не започне да излиза. Същото упражнение можем да опитаме и с джобно ножче.

Майстор Сръчко

Друг вариант за отваряне на бутилка вино включва винт, отвертка и тесла. Завинтваме винта в тапата и частта, която стане да стърчи отгоре, издърпваме с теслата. Последната може да заменим и с вилица - и за по-лесно.

А ако сме достатъчно силни в ръцете, няма да ни трябва и отвертка. Дори да звучи трудоемко, усилията със сигурност няма да са напразни, щом виното потече в чашата.

Нестандартно

Разбира се, винаги можем да пробваме и с няколко удара с дъното на бутилката в стената, използвайки обувка или хавлиена кърпа за омекотяване на удара.