На всеки се случва да изхвърли някое мляко с изтекъл срок на годност или онази вечеря от три дни, която така и не се дояде. Но май не това е големият проблем на човечеството.

В България малко по малко, но все още доста неуверено се прокрадва идеята хранителните продукти с изтекъл срок на годност да се продават на по-ниски цени в магазините. Въпреки че в чужбина това е обичайна практика, все по-големи количества храна се изхвърлят и унищожават преди въобще да са стигнали до трапезата.

По данни на последно изследване по темата, всяка година се изхвърлят 1.3 милиарда метрични тона храна. Това е не само цифра, но и количество, което умът ни трудно може да побере. Изчислено е, че неговата цена е около един трилион долара. 

Снимка 389670

Източник: iStock

И всичко това отива на боклука, без дори въобще да сме го купили и вкусили. А ако към тази цифра с 12 нули прибавим и храната, която всяко домакинство изхвърля, направо ще ни се завие свят. Вероятно ще ни стане и малко гузно заради всички онези хора, които не просто не се хранят пълноценно, а често и няма какво да ядат.

В повечето случаи цялата тази храна да отива на вятъра по т.нар. естетически причини. С други думи - няма достатъчно привлекателен търговски вид или той е бил по някакъв начин нарушен при транспортирането и съхранението. Но вместо да намери своите купувачи на по-ниска цена, тя намира пътя към увеличаването на стряскащата цифра от изследването.

Снимка 389668

Източник: iStock

Най-голямо е разхищението при плодовете и зеленчуците - над половината от продукцията се изхвърля преди да успеем да си я купим. При месото този дял е около 25%. Но, като се замислим, това са милиони животни, убити на вятъра. Морските дарове и все повече био и суперхрани също не стигат до трапезата.

Как да спрем да изхвърляме храна

Как да спрем да изхвърляме храна

Лесни, но важни правила за ежедневието

Вината е и в търговците, и в нас, купувачите, защото и ние, и те, купуваме повече, отколкото е необходимо. Това е често срещано явление най-вече във финансово развитите страни, където покупателната способност е по-голяма, пише Daily Mail.