Дали сме произлезли от маймуните или сме създадени от Бог е въпрос на гледна точка. И докато всеки е свободен да вярва в каквото си иска, учените искат да ни убедят, че развитието на хората е един процес, който не е стигнал до своя край.

Въпреки че телата ни имат изцяло завършен вид, а организмът ни е добре смазана машина, която работи сякаш съвършено, освен ако не сме болни, някои наши навици и привички продължават да търпят развитие.

Дишането

Без него не можем повече от няколко минути. Или по-скоро секунди, около 30, ако говорим за средностатистическите хора. Но морските номади баджау, които изкарват прехраната си под вода и прекарват там голяма част от деня успяват да задържат дъха си до цели 12 минути

Морските номади са еволюирали

Източник: Facebook / The Surg Science discussion group

Морските номади са еволюирали

Разбира се, това тяхно постижение е резултат най-вече на ежедневна практика. Но изследвания показват, че у морските номади се наблюдават и генетични мутации. Благодарение на тях те могат да бъдат под вода без допълнителен кислород два пъти по-дълго от повечето хора по света.

Болестите

Би било чудесно организмът ни сам да успява да се справя със смъртоносните заболявания, които ни застрашават. Но още е прекалено рано да правим подобни заключения.

Факт е обаче, че при около половината жени в някои части от Южна Африка, които са носителки на вируса на ХИВ, се забелязва създаване на имунитет, който предпазва от отключване на СПИН. И това отново се дължи на генетична мутация.

Изграждаме все по-добра защита срещу вируси

Източник: iStock

Изграждаме все по-добра защита срещу вируси

В тялото ни има между 20 и 30 хиляди гена. Някои от тях отговарят за това какъв ще бъде ефектът от диетата ни, други за вида на кожата, а трети - за различни заболявания, пише Business Insider.

Млякото

Колкото и да не се замисляме, хората сме единствените бозайници, които продължават да консумират мляко почти цял живот. Освен в определени случаи, като при непоносимост от лактоза например. При много възрастни животни тя също се наблюдава. 

Снимка 372325

Източник: iStock

Но при около 35% от световното население се наблюдава една суперсила - да консумира и преработва мляко дори и в зряла възраст. Може да звучи странно, но тази ни способност се дължи на генетична мутация, която се появява първо в Европа преди 5-10 хиляди години.

И гените имат значение за успеха в училище

И гените имат значение за успеха в училище

Обречени ли сме да бъдем умни

Благодарение на нея произвеждаме лактоза през целия си живот. А при всички останали бозайници този процес спира след първите няколко месеца от живота им. В днешно време при около 95% от европейците се наблюдава тази мутация. За щастие.