Сега науката потвърждава нещо, което знаем и от житейския си опит: денят се познава по утрото.

Според новото изследване, когато сутрин се събудим с нагласата, че ни очаква ден, изпълнен със стрес и притеснения, това ни кара наистина да преживяваме този стрес, дори без да има истинска причина за това.

Учените установили, че подобна нагласа влошава значително работната памет през целия ден. Нещо повече, ефектите от стреса, породен от самото очакване за него, били много по-силни, отколкото тези от действително преживените стресиращи ситуации.

За да стигнат до тези резултати, изследователите включили в експеримента 240 души на възраст между 25 и 65 години. Те били помолени да използват приложение, което ги подканва да съобщят нивата си на стрес в няколко различни момента: сутрин, пет пъти през деня и вечер, когато трябвало да кажат какви са очакванията им за следващия ден.

Снимка 366708

Източник: iStock

Те били помолени да правят и по няколко теста на ден, оценяващи работната им памет - участниците трябвало да си спомнят позициите на точки, разположени върху мрежа.

Оказало се, че очакванията за утрешния ден нямат значение за работната памет, за разлика от нагласите сутрин.

Учените казват, че мислите за стреса "изсмукват" ресурса на вниманието ни и влошават изпълнението на задачите, които го изискват.

"Ако мислите, че денят ви ще бъде стресиращ, то ще изпитате тези ефекти, дори нищо стресиращо да не се случи в крайна сметка. Досега това не беше демонстрирано в научен експеримент и показва значението на това как гледаме на света около нас", казва невропсихологът Мартин Слиуински.