Независимо колко надуваме парното или климатика, независимо от сезона и облеклото, някои от нас просто винаги зъзнат, дори да няма очевидна причина. А съществуват различни медицински обяснения за този тип студ, които могат да ни дадат насока за това как да преборим тракането на ченето.

Щитовидната жлеза ни е извън баланс 

Щитовидната жлеза е една от най-важните в човешкото тяло, а хормоните, които секретира, регулират редица процеси в организма.

Снимка 391640

Източник: iStock

Голяма част от хората са със слабо активна щитовидна жлеза, което афектира метаболизма и терморегулацията на вътрешните органи. Възстановяването на баланса в жлезата може да се случи и без намесата на лекарства. Важно е да ядем повече зелени храни, ядки и сол, а можем да заложим и на йога. 

В кръвта ни е 

Анемията може да накара човек да се чувства чуплив, крехък и студен. Въпреки че сравнително малко хора получават официална диагноза за анемия, много от нас имат липси в организма, които причиняват подобни на анемичните симптоми.

Снимка 391641

Източник: iStock

Когато кръвта е лишена от желязо, червените кръвни телца не могат да пренасят достатъчно кислород из тялото и това се проявява като чувства на умора, студ и дори задъхване.

Защо се разболяваме, когато ни е студено

Защо се разболяваме, когато ни е студено

Всяка клетка си има часовник

Можем да противодействаме на липсите с повече яйца, мляко и месо, казват хранителните специалисти.

Не пием достатъчно вода

Хроничната липса на вода, на която мнозина редовно се подлагат, е често срещана причина за чувства на студ.

Снимка 373536

Източник: iStock

Липсата на вода забавя храносмилането, което пък е от огромна нужда за производството на енергия и топлина в тялото. По-малко са и течностите в тялото, което пък забавя цялостния метаболизъм и поток на кръв.

Студът, зимата и сухата кожа - за какво да внимаваме

Край на сухата кожа през зимата

Навиците, които ще ни помогнат