Ниските температури се отразяват негативно не само на здравословното ни състояние, но и на това на кожата. Сърдечно-съдовите заболявания рязко се повишават, когато застудее. Но освен за сърцето, трябва да се погрижим и за най-големия си орган.

Кожата се изсушава, сърби, лющи се и е раздразнена, когато е студено. Големият контраст между температурите навън и в затворените помещения, силния вятър, неправилната грижа - всичко това може да ни докара много главоболия. А ето какво да предприемем.

Добре облечени

Колкото по-малко леденият въздух има досег с кожата ни, толкова по-добре. Затова не бива да подценяваме шала и ръкавиците като наистина необходими аксесоари. Кожата на врата е много нежна и лесно може да се раздразни, а ръцете също страдат, кожата се нацепва и боли, много боли.

Снимка 390758

Източник: iStock

Овлажняване

Не само директно, на кожата, с различни хидратиращи продукти. Въздухът в помещенията, в които прекарваме по-голяма част от времето, също трябва да бъде достатъчно влажен.

Климатиците са най-големия ни враг, защото изсушават въздуха достатъчно, за да изсуши той кожата ни. Започваме да усещаме опиване, сърбежи, появяват се зачервявания.

Ако да бъде на климатик е неизбежно, трябва да си купим овлажнител за въздух или поне да поставим съд с вода на подходящо място, за да се изправя. И повече хидратиращи маски за лице.

Хидратация

Трябва редовно да нанасяме подходящите за нуждите на нашата кожа продукти, дори когато тялото ни не е на показ. Веществата в тях запазват водния баланс и предотвратяват раздразнение. Най-подходящо е да нанесем лосиона за тяло между три и пет минути след душ.

Снимка 390759

Източник: iStock

Гореща вода

И като заговорихме за душове, водата не бива да бъде с висока температура. Горещината прави кожата чувствителна, защото естествените масла от нея се изпаряват. Къпането не бива да е повече от 10 минути, по-добре да избягваме гъбите и четките, а след това да не бършем интензивно тялото с хавлия.

Сапуни

И те са важна част от грижата за кожата, въпреки че често забравяме за това. Някои сапуни са прекалено агресивни и изсушаващи. Затова залагаме на тези с хидратиращи или с изцяло натурални съставки. Колкото по-малко аромати и оцветители, толкова по-добре.

Вълна

Вълнените дрехи могат да ни стоплят през зимата, но могат и да раздразнят кожата с влакната си. Затова, ако усещаме дискомфорт, по-добре да ги избягваме. Или поне да нямат директен досег с тялото.

Водата, дехидратацията и връзката им с недостатъчния сън

Как да компенсираме недостатъчния сън

Толкова е лесно

Вода

За да бъде кожата ни достатъчно хидратирана, трябва целият организъм да бъде. По тази причина не бива да намаляваме приема на вода през студените месеци. Понякога трябва да пием дори когато не усещаме жажда. Просто защото е полезно, пише Guardian.