Досега не беше известно защо, ако премръзнем или стоим на течение, вероятността да "настинем" и на следващия ден да се събудим с болки в гърлото и течащ нос става по-голяма.

Как ни разболява грипният вирус

Как ни разболява грипният вирус

Великият манипулатор

Тъй като този тип заболявания се причиняват само от бактерии и вируси, общоприетото схващане беше, че през зимата проветряваме по-малко и се стремим да стоим в затворени помещения. Също така, защото предпочитаме да използваме градския транспорт във всеки възможен момент, вместо да повървим пеша и всичко това води до бързо предаване на микробите, както и до епидемии.

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Натурални лекарства

Въпреки че всички тези фактори несъмнено са от голямо значение, сега екип от биолози и математици от Университетите Уоруик и Манчестър са установили, че с това не се изчерпва всичко. Те открили, че по-високата телесна температура води до ускоряване работата на вътрешен, клетъчен "часовник", който контролира отговора към инфекции.

Защо ни е студено в самолета

Защо ни е студено в самолета

Каква всъщност е температурата

Какъв е механизмът на часовника

Когато в тялото ни се появят нашественици, възпалителните сигнали активират белтъци, наречени NF-kB, които започват да включват и изключват определени гени. Някои от тях са чувствителни към промените в температурата и контролират ключови елементи от възпалителния отговор на клетката.

Снимка 359176

Източник: iStock

Учените са установили, че за да се влияе активността на NF-kB от температурата, е необходим още един белтък, наречен А20. В негово отсъствие, температурата губи своето значение.

Според един от водещите автори на проучването, проф. Дейвид Ранд, при нормални условия биологичният ни часовник предизвиква известни колебания в телесната ни температура в течение на денонощието. Той споделя, че това може да обясни защо нарушенията в съня, работата на смени и честите полети на дълги разстояния водят до повишен риск от инфекциозни заболявания - поради нарушения в ритъма на биологичния ни часовник, а оттам и на телесната ни температура.

Снимка 359181

Източник: iStock

Друг учен от екипа, проф. Майк Уайт, казва:

"Отдавна знаем, че грипните епидемии са най-тежки през зимата, когато температурите са по-ниски. Както и това, че мишки, които са отглеждани на топло по-рядко развиват инфекции или рак. Сега това може да бъде обяснено чрез изменените имунни отговори при различните температури."

Страдат ли мъжете повече, когато са болни

Страдат ли мъжете повече, когато са болни

И има ли мъжки грип?

Ето защо изглежда наистина има смисъл от горещ душ, чай, супа и дебело одеяло, след като сме прекарали време на студено.