Петък е, следват цели пет почивни дни, настроили сме се на отпускарска вълна и всичко изглежда перфектно. Ще избутаме някак и този работен ден, а после се отдаваме на купони, празнуване, мързелуване и ядене.

Ако сме спортни натури, със сигурност ще намерим малко време и за тренировка-две. Но защо това време трябва да бъде точно днес, в последния работен ден на седмицата? Не, не е свързано с празниците, защото правилото важи и за всеки друг петък.

Според ново изследване на учените от Университета в Тексас, тренировката оказва положително влияние върху организма и метаболизма в продължение на цели два дни. Така спортуването в петък ще ни даде възможност да си почиваме активно в събота и неделя, без да изпитваме вина за това.

Снимка 396506

Източник: iStock

Експеримент с мишки, проведен от университетските учени, доказва, че само след една полуинтензивна тренировка метаболизмът работи на доста по-бързи обороти цели 48 часа по-късно. 

Упражненията влияят върху два типа невронни мрежи в мозъка. Едната е отговорна за намаляване на апетита, понижаване на кръвната захар и по-бързото горене на калории, а другата - за по-голям апетит и понижен метаболизъм. След тренировка първата мрежа се активира, а втората - се потиска. И така две денонощия, пише Daily Mail.

Какво ни носят 11 минути спорт на ден

Какво ни носят 11 минути спорт на ден

Само толкова са нужни, за да сме здрави

Така на пръв поглед необичайната идея да прекараме петък вечер в залата добива много повече смисъл. А събота и неделя спокойно може да се отдадем на мързел и прегрешения, но с мярка, разбира се.