Времето си е болнаво, откъдето и да го погледнем. Шансът точно сега да подсмърчаме, кихаме и кашляме е доста голям. Боли ни главата, мускулите, отпаднали сме. Но в цялата тази драматична картина се прокрадва желанието да се отправим към залата за тренировки. А дали е добра идея?

Най-важният въпрос, който трябва да си зададем и на който трябва да си отговорим, е какви симптоми имаме. Защото именно от тях зависи дали трябва да продължим да тренираме, когато сме болни, или е по-добре да си вземем няколко дни почивка.

Снимка 390701

Източник: iStock

При хрема, възпалено гърло и кихане можем да тренираме, но в по-лек режим. Ако имаме достатъчно енергия, няма проблем да се отправим към залата. Но вместо на спринт, залагаме на джогинг. Ако ни е ден за вдигане на тежести, просто трябва да правим по-дълги почивки между сериите.

Неинтензивното натоварване, когато не сме се предали съвсем на грипа или настинката, може да има положителен ефект. Но ако се претоварим, имунната ни система като нищо ще рухне.

Снимка 390700

Източник: iStock

И едно важно подсещане - няма нужда да заразяваме всички във фитнеса. Затова почистваме старателно уредите след употреба и мием ръцете си често, за да не пренасяме бацилите.

Какво не трябва да пием преди тренировка

Какво не трябва да пием преди тренировка

За по-добро представяне

Ако обаче симптомите ни не са ограничени само в главата, по-добре да пропуснем тренировката. Кашлицата, затрудненото дишане, стомашните разтройства и отпадналостта не са подходящ съюзник в спортуването и изискват няколко дни активна почивка. Ако не се сдържим, можем да си навлечем куп усложнения като треска и дехидратация.