Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност у нас. Сърцето понася ежедневни удари от нашите нездравословни навици. А грижата за него и превенцията на сърдечни заболявания също трябва да се превърне в ежедневие, за да не стигаме до болници, лекарства и неприятни сценарий.

Ето няколко идеи как да пазим сърцето здраво, като се грижим за него, без да се налага да полагаме особени усилия. Изпълнението на тези съвети ще окаже благоприятно влияние и върху целия организъм, така че - нищо не губим.

Храната

Ние сме това, което ядем. Растителната диета е много популярна в последно време и на нея се приписват редица ползи - от отслабване, през детоксикация, до намаляване на риска от сърдечни удари. 

Ако просто не можем да се откажем от месото, трябва да можем внимателно да го подбираме. Най-важното е да забравим за всички месни продукти, преминали през някакъв вид обработка. Дори 50 грама кренвирши, бекон или наденички на седмица увеличават риска от инфаркт с 42%, са установили учените от Харвард.

Снимка 403777

Източник: iStock

Разбира се, колкото по-чисто е месото, толкова е и по-безвредно. Затова е добре да пазаруваме от малки месарници и директно от производители. Що се отнася до рибата, залагаме на по-мазните видове, които са богати на омега 3 мастни киселини - сьомга, скумрия, херинга, сардини, аншоа и други.

Важно е не само какво ядем, но и кога го ядем. Тялото ни се нуждае от почивка, за да възстанови метаболитните си функции. Ние можем да подпомогнем този процес, като му осигурим 11 часа без консумация на храна.

Затова вечерята трябва да бъде по-рано, а късните прегрешения са забранени, защото предизвикват стареене на клетките, натрупване на мазнини и повишаване на кръвната захар. Освен това, да се храним по-често и по малко намалява риска от инфаркт с 30%.

Снимка 403778

Източник: iStock

Пластмасата

Тя замърсява не само природата, но и организма. В пластмасата се съдържат редица химикали, които объркват хормоналния баланс. Високите нива на бисфенол А в човешката урина се свързват с повишения риск от сърдечни заболявания. Затова е важно да заменим всички възможни пластмасови опаковки с техни по-полезни алтернативи.

Почистващите препарати

Те стават все по-ефикасни, същевременно и все по-вредни за здравето. Повечето химикали в състава им могат дa предизвикат високо кръвно и сърдечни удари. Препоръчително е да избираме препарати с натурални съставки или да прибегнем до трикове зa почистване с подръчни средства.

Въздухът

С мръсния въздух в големия град трудно можем да се преборим. Но понякога въздухът у дома е дори по-мръсен. А когато не проветряваме редовно се излагаме на риск от високо кръвно и увреждане на артериите заради цялата химия, която използваме (свещи, лак за коса, ароматизатори и т.н.)

Снимка 403779

Източник: iStock

Сексът

Можем да гледаме на него и като лекарство. При мъжете, които правят секс поне два пъти седмично, рискът от инфаркт е двойно по-нисък. Дори аспиринът не може да предпазва толкова ефикасно.

Сауната

Знаем, че сауната и парната баня не са препоръчителни за хора със сърдечни проблеми. Но в случая говорим за инфрачервената сауна, която се смята за полезна за сърцето, функциите на клетките и проводимостта на артериите, пише Reader's Digest.

Йогата

Тя оказва директен и благоприятен ефект върху сърцето. Доказано е например, че при пациенти с предсърдно мъждене, които практикуват йога два пъти седмично, оплакванията намаляват значително. При хората с високо кръвно пък се забелязва намаляване на неговите стойности.

Снимка 363697

Източник: iStock

Движението

Дори и да не спортуваме активно, в никакъв случай не бива да водим заседнал начин на живот, защото така увеличаваме риска от сърдечен удар с над 70%. Дори кратка разходка или няколко серии упражнения у дома редуцират този висок процент.