Свикнали сме да мислим, че е едно и също дали ще хапнем парченце плод, или ще изпием сока му, като вярваме, че ползите са едни и същи.
Но истината е, че има разлики и то осезаеми. Ако се налага да избираме между яденето на плод или пиенето на сок от него, първата опция винаги е най-здравословна и най-малко калорична. В сока има по-малко фибри, хранителни вещества и витамини, отколкото в едно парче плод. Но на какво се дължи?
Соковете са по-калорични от плодовете, поради начина, по който усвояваме тяхната захар. Когато пием сока, захарта се абсорбира по-бързо, отколкото ако ядем плода и трябва да го дъвчем. Бързата абсорбция стимулира производството на инсулин и този хормон акумулира излишната захар под формата на телесни мазнини. Пиенето на големи количества сокове увеличава шансовете да наддадем тегло.
Какво се случва с витамините
Източник: iStock
Когато стиснем плода, за да направим сок, няма как да предотвратим загубата на някои витамини и минерали, защото те остават в пулпите, които обикновено изхвърляме. Под формата на сок губим и по-голямата част от фибрите, съдържащи се в парчетата плодове.
Едно парче не стига
Друг фактор, който трябва да вземем предвид, е количеството плодове, които поемаме в двата случая. Ако хапваме цели плодовете, най-много да изяден един или два, но ако си правим сок, обикновено използваме повече, което означава, че приемаме и повече калории.
Източник: iStock
Ползата от дъвченето
Процесът на дъвкане създава усещане за наситеност в стомаха, което отсъства при пиенето на сокове. Този фактор ще ни помогне да изгубим повече време, преди да придобием желание да ядем нещо друго отново.
Соковете и децата
Източник: iStock
Децата трудно ядат плодове, поради което за родителите е много по-лесно да накарат малчуганите да ги консумират под формата на сокове. Много изследвания обаче предупреждават, че трябва да се има предвид, че соковете не са заместителни еквивалентни на целите плодове и злоупотребата с тяхното поттребление има определени рискове за здравето.
Фрешовете и другите сокове
Източник: iStock
Очевидно е, че е много по-здравословно да се пие фреш, отколкото преработен продукт с консерванти, тъй като последните съдържат добавени захари и повече изкуствени вещества. Винаги трябва да залагаме на домашния и натурален сок, но не бива да забравяме, че най-добрият вариант си остават пресните плодове.