Палмовото малко отдавна е със славата на една от модерните отрови, която ни дебне от етикетите на редица храни. Но вероятно знаем прекалено малко за този продукт. Ето някои по-важни факти. 

Палмовото масло е с растителен произход. То се добива от месестата част на плодовете на маслената палма. Този процес датира от близо 5000 години. Най-големите производители на продукта са Малайзия и Индонезия - по коло 14-15 милиона тона годишно.

В тези страни голяма част от флората е унищожена, за да се освободи място за плантации с маслодайни палми. А това оказва негативен ефект и върху животинското разнообразие - някои видове орангутани вече са застрашени от изчезване например.

А вината за това се хвърля директно върху големите производители, които използват тонове палмово масло всеки ден. Очакват се дори масови прояви във Великобритания около Коледа с цел защита на животните и спиране на унищожаването на природата.

Палмовото масло има червено-оранжев цвят. Той се дължи на високото му съдържание на каротени, които се премахват, когато маслото премине през процес на рафиниране. Освен тях, маслото има високо съдържание на наситени мастни киселини (най-вече палмитинова и олеинова) - около 49%.

Заради тяхното голямо количество, палмовото масло е в полутвърдо състояние при стайна температура. Имаха характерен вкус, който наподобява този на орехите, както и приятен аромат.

Палмовото масло се използва най-вече в хранително-вкусовата промишленост, предимно при пържене, заради своята висока степен на оксидативна стабилност - колко дълго молекулата на олиото издържа в кислородна среда без да се разпадне. Използва се като заместител на олиото и заради по-ниската си цена. 

Именно заради широката употреба на палмовото масло в заведения и ресторанти за бързо хранене, то е заклеймено като отрова. Смята се, че годишно изяждаме по 5-6-7 килограма от мазнината чрез приема на пържени храни. Тя често се сдържа не само в менютата на веригите за бързо хранене, но и в хляба, млечните продукти, шоколада, захарните изделия, маслото и маргарина и дори в зърнените закуски.

Освен в хранителната индустрия, палмовото масло се използва широко и в козметичната, но тук е предимно маслото от ядките на палмовите плодове. Намира употреба и във фармацията и производството на биогориво и енергия.

Снимка 389625

Източник: iStock

В последните години се множат кампаниите за бойкот на палмовото масло. Разбира се, основната причина е използването му в готвенето и консумацията от нищо неподозиращите клиенти. Обяснява се и до какво може да доведе тя:

  • Наситените мастни киселини и трансмазнините (получават се след термична обработка на маслото) увеличават "лошия" и намаляват "добрия" холестерол и триглицеридите, които са опасни мазнини в кръвта
  • Холестеролът оказва негативно влияние върху сърдечно-съдовата система, получават се запушвания на кръвоносните съдове и рискът от инсулт и инфаркт се покачва значително.
  • Според различни изследвания, палмовото масло, преминало през термична обработка, се превръща в канцерогенно и е причините на редица ракови заболявания.

Една верига супермаркети във Великобритания вече наложи забрана на използването на палмово масло в продуктите, които се произвеждат с нейната марка. Но прогнозите са, че масова забрана на тази мазнина няма да доведе до нищо добро, пише Independent.

Отрова ли е кокосовото масло

Отрова ли е кокосовото масло

Мнението на един учен от Харвард

Просто ще трябва да се намери друга растителна мазнина, която да я замени и най-вероятно това ще е соевото масло. На него също не се гледа с добро око, защото част от продукцията е генно-модифицирана. И сякаш изход от ситуацията не може да се намери.