Напоследък кокосовото масло добива все по-голяма популярност и употребата му е все по-широка, както в козметиката, така и в кулинарията.

А дали кокосовото масло е толкова полезно? Ако питаме учения от Харвард - проф. Карън Майкълс, то си е чиста отрова. Този извод идва на фона на предупреждението на Американската организация за сърдечно здраве да не консумираме кокосово масло.

Лекцията на професора е гледана вече стотици хиляди пъти в интернет, вероятно и заради широката популярност на продукта. В нея Майкълс обяснява подробно защо кокосовото масло не е никак полезно.

Снимка 374545

Източник: iStock

Статусът му на суперхрана отдавна е под сериозна въпросителна заради наситените мастни киселини в състава. Високата им концентрация води за запушване на кръвоносните съдове, а оттам и до инфаркти и инсулти. Тя може лесно да се разпознае по факта, че кокосовото масло остава твърдо и на стайна температура.

Първа помощ при инсулт

Първа помощ при инсулт

Какво да правим и какво не в подобни ситуации

Професорът изтъква, че няма конкретни изследвания, които да извеждат ясно ползите от консумацията на кокосово масло. Затова и ни препоръчва категорично да го избягваме. 

Най-често кокосовото масло се използва като заместител на олиото и зехтина за готвене и приготвяне на сладкиши, особено във веган културата. А, според Майкълс, е чиста отрова, една от най-вредните храни въобще.

Супа с кокосово масло

Източник: iStock

Супа с кокосово масло

Тя посочва като по-добра алтернатива зехтина и рапичното масло, когато говорим за директна консумация и маслото от ленено семе за термична обработка, пише Business Insider.

анкета

Консумирате ли кокосово масло?

Виж резултати

Да, и няма да спра да го правя 22.5%

Да, но ще се замисля дали да продължа 13.9%

Да, но ще спра да го правя 6.9%

Не 56.7%

Все пак, и тук важи правилото, че количеството е от съществено значение. Ако консумираме кокосово масло от време на време, рискът да усетим негативните му последствия е по-малък, отколкото при редовна употреба.

Кокосово масло вместо паста за зъби

Кокосово масло вместо паста за зъби

Нещо, което задължително трябва да се пробва

Професорът не посочва други суперхрани, като чия, киноа и т.н. за вредни, но и не пропуска да спомене, че полезните съставки в тях се намират и в много други плодове и зеленчуци, от които дори се усвояват по-лесно.