Напоследък кокосовото масло добива все по-голяма популярност и употребата му е все по-широка, както в козметиката, така и в кулинарията.
А дали кокосовото масло е толкова полезно? Ако питаме учения от Харвард - проф. Карън Майкълс, то си е чиста отрова. Този извод идва на фона на предупреждението на Американската организация за сърдечно здраве да не консумираме кокосово масло.
Лекцията на професора е гледана вече стотици хиляди пъти в интернет, вероятно и заради широката популярност на продукта. В нея Майкълс обяснява подробно защо кокосовото масло не е никак полезно.
Източник: iStock
Статусът му на суперхрана отдавна е под сериозна въпросителна заради наситените мастни киселини в състава. Високата им концентрация води за запушване на кръвоносните съдове, а оттам и до инфаркти и инсулти. Тя може лесно да се разпознае по факта, че кокосовото масло остава твърдо и на стайна температура.
Професорът изтъква, че няма конкретни изследвания, които да извеждат ясно ползите от консумацията на кокосово масло. Затова и ни препоръчва категорично да го избягваме.
Най-често кокосовото масло се използва като заместител на олиото и зехтина за готвене и приготвяне на сладкиши, особено във веган културата. А, според Майкълс, е чиста отрова, една от най-вредните храни въобще.
Източник: iStock
Супа с кокосово масло
Тя посочва като по-добра алтернатива зехтина и рапичното масло, когато говорим за директна консумация и маслото от ленено семе за термична обработка, пише Business Insider.
анкета
Консумирате ли кокосово масло?
Да, и няма да спра да го правя 22.6%
Да, но ще се замисля дали да продължа 14.1%
Да, но ще спра да го правя 6.8%
Не 56.5%
Все пак, и тук важи правилото, че количеството е от съществено значение. Ако консумираме кокосово масло от време на време, рискът да усетим негативните му последствия е по-малък, отколкото при редовна употреба.
Професорът не посочва други суперхрани, като чия, киноа и т.н. за вредни, но и не пропуска да спомене, че полезните съставки в тях се намират и в много други плодове и зеленчуци, от които дори се усвояват по-лесно.
ivaylo-petkov-JYCFBxq5
на 23.08.2018 в 10:41:20 #1Тази American Heart association направи така че в Америка всеки втори гражданин да има сердечни проблеми под една или друга форма. American Heart association е спечелила 774 милиона долара за 2017 година. Странното е че голяма част от парите идват от местните производители на олио от зърно - соя, царевица, слънчоглед .. и маргарин. В Америка не се прозвежда кокосово масло. Дайте ми само 500 милиона долара и аз ще ви намеря не един а 3 харвърд професори които ще твърдят, че яденето на камъни е полезно за зъбите ви.