Въпреки че наскоро Световната здравна организация обяви, че негативните ефекти на пластмасата върху човешкия организъм все още не са изяснени, немски учени разкриха шокиращи факти за нейното наличие в организма на подрастващите.

СЗО, микропластмасата и доколко е вредна за нас

СЗО не знае дали микропластмасата е вредна за нас

“Потенциалните рискове” са огромни

Немското Министерство на околната среда е провело изследване в периода 2014-2017 г., в което са взети проби от урината на 2500 малчугани на възраст от три до 17 години.

Целта е била да се установят нивата в организмите на децата на 15 от най-популярните химикали, използвани в производството на пластмасови продукти, съобщават от Der Spiegel.

Снимка 443356

Източник: iStock

При 97% от взетите проби са открити следи от 11 от тези химикали, като немските учени съобщават, че тенденцията тепърва ще набира скорост.

Те изтъкват, че наличието на тези химикали в подрастващия организъм могат да доведат до сериозно увреждане на репродуктивната система, черния дроб и нервната система у децата.

Още по-притеснителното в случая е, че именно децата са под най-голям риск от развитието на болести в следствие на поглъщането на пластмаса.

Колко пластмаса изяждаме неволно

Колко пластмаса изяжда годишно един американец

Много или малко са 70 000 частици

Учените съобщават, че в повечето случаи пластмасата не се поглъща с храната, а прониква в тялото чрез дрехите и материи, с които децата са в ежедневен контакт.