Живеем в пластмасов свят и е трудно да си представим какъв би бил животът без удобството, което този полимер ни предоставя. Все повече хора си дават сметка за злоупотребата в съвременното общество, в което всичко е опаковано в пластмаса и найлон, а при всяко хранене навън (освен ако не е в ресторант) изхвърляме кутии, пластмасови прибори, сламки, чаши, бутилки и пликове. А голяма част от тези отпадъци не постъпва никъде за рециклиране.

Може да си мислим, че това не ни засяга пряко, но се заблуждаваме. Никой не би консумирал пластмаса съзнателно, но всички ние го правим неволно. Проблемът е в микропластмасата, чиито частици изглежда вече са навсякъде, та дори и във въздуха, който дишаме. Те са миниатюрни и остават незабелязани. Отделят се от разпадащи се предмети в природата, но и от пластмасовите контейнери, в които се намират храната и водата, преди да бъдат опаковани. Бутилираната вода съдържа много повече такива частици в равнение с чешмяната.

Тъй като за проблема се знае отскоро, все още влиянието на тези частици върху организма ни остава неизвестно. Но поради микроскопичния размер на някои частици, те могат да проникнат в тъканите ни и да освобождават там отровни вещества.

Снимка 429655

Източник: iStock

Учени от САЩ публикуваха резултатите от анализ на 26 проучвания, които определят количествата микропластмаса в рибата, мидите, добавените захари, солта, алкохола, бутилираната и чешмяната вода, както и въздуха. Крайната цел на анализа била да се определи количеството микропластмаса, което всеки американец поглъща годишно.

Снимка 429654

Източник: iStock

Те изчислили, че средностатистическият американец приема между 74 000 и 121 000 частици микропластмаса всяка година, в зависимост от възрастта и пола си.

Пиенето само на бутилирана вода добавя към тази стойност още 90 000 частици.

Учените подозират, че тези количества са дори по-големи, тъй като за изчисленията си използвали едва 15% от приема на калории на американеца, т.е. количеството изядена храна и, респективно, микропластмаса с нея, очаквано е по-голямо.

Предстои да бъде изясняван ефектът на микропластмасата върху здравето ни.