Репродуктивните проблеми са все по-често срещани при много двойки. Това кара учените да провеждат нови и нови изследвания по темата. Последното търси зависимост между един много важен аспект от живота ни - съня, и зачеването.

Стресът и вредната храна се смятат за едни от причинителите на безплодие. Но значението на съня също не бива да се подценява, защото той е съществено важен за цялостното ни здравословно състояние. А ако сме здрави и добре отпочинали, няма причина да не можем да създадем поколение.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис провеждат изследване, в което взимат участие 176 жени, желаещи да забременеят. На всяка от тях се дава смарт гривна, която да следи дневния им ритъм, както и времето на заспиване и фазите на съня.

Снимка 382699

Източник: GettyImages

В резултат на експеримента може да се заключи, че жените, които си лягат всяка вечер по едно и също време (в период плюс-минус 90 минути), имат двойно по-голям шанс да забременеят в рамките на една година от тези, които имат нередовен и недостатъчен сън.

Така учените са все по-убедени, че биологичният часовник също играе водеща роля за фертилността на жената. Също важи и за мъжа, защото друго изследване открива спад на нивата на тестостерон с 1.5% само при един час сън по-малко, пише The Sun.

Добрият сън идва по-бързо с тези джаджи

Добрият сън идва по-бързо с тези джаджи

Няколко иновативни и нестандартни предложения

Затова, ако искаме бебе, не ни трябва само повече секс, но и повече сън.