Както знаем,  причините за оплешивяването са и много, и разнородни. За основни обаче най-често са изтъквани генетичната предразположеност, лошата диета, цигарите и приемането на определени медикаменти.

Защо мъжете оплешивяват

Защо мъжете оплешивяват

Не е само ген

Учени от Южна Корея са провели задълбочено изследване по отношение на този казус и разкриват, че основната причина за мъжкото оплешивяване се крие в дългите работни часове.

Между 2013 г. и 2017 г. учените са проследили състоянието на над 13 000 мъже на възраст между 20 и 59 години, като са взели предвид фактори като семеен статус, доходи, диета и приема на алкохол и цигари.

Снимка 449202

Източник: iStock

Заключението е, че при мъжете, които работят над 54 часа на седмица, оплешивяването е много по-силно изразено още преди навършването на 30 години, независимо от останалите им показатели.

Работата, сама по себе си, не може да причини оплешивяване, но стресът, който дългите часове труд носят, е главният виновник за загубата на коса.

Снимка 449203

Източник: iStock

При продължителен работен стрес космите по главата спират да растат, а фоликулите на наличните косми отслабват и косата започва да оредява.

Южнокорейските учени дори апелират към законодателната власт за строго регулиране на работните часове с цел предотвратяване на преждевременното стареене на скалпа.