Щом наистина искаме на постигнем реални резултати от тренировките си, ключов е моментът, в който превърнем упражненията в редовен навик, казва  Крис Джордан - човекът зад популярната 7-минутната тренировка.

Кратката онлайн тренировка на Джордан, наречена "Официалната седмична тренировка на Джонсън и Джонсън", се основава на интервалното обучение. Тя е проектирана така, че да даде максимално натоварване за кратко време, като същевременно работи върху всяка от мускулните групи.

Най-важното, за да видим реални резултати от тренировките, си остава да се упражняваме от три до пет пъти седмично.

Снимка 333840

Източник: iStock

Изследователи разделят 53 възрастни на две групи и две години наблюдават техните активности. Една тренира между четири до пет дни седмично, докато другата тренира йога и упражнения по баланс по-рядко. В края на проучването хората с по-висока интензивност отбелязват значителни подобрения в работата на сърцето.

"Открихме това, което смятаме за оптимална доза от правилния вид упражнения", заявява в изявление Бенджамин Левин, автор на изследването и професор по вътрешна медицина в университета в Югозападен Тексас.

Както Джордан, така и Левин препоръчват кардио на бягаща пътечка, каране на велосипед или тренировка с висок интензитет - като клекове или повдигане на краката.

Снимка 333841

Източник: iStock

Така според двамата експерти една примерна програма за тренировка през седмицата включва:

  • Понеделник: Колоездене и трениране на горната част на тялото (повдигане на ръцете).
  • Вторник: Йога и тренировка за долната част на тялото (клекове).
  • Сряда: Тичане и тренировка за горната част на тялото (вдигане на тежести от легнало положение).
  • Четвъртък: Почивка
  • Петък: Бокс и работа с долната част на тялото (повдигане на краката).

"За да постигнете резултати, ключова е последователността", обобщава Джордан. Каквото и да тренираме, най-важното е да продължим да го правим редовно.