Връщането към рутината след отпуск засяга организма с липса на сила, сънливост, умора, тъга. Това е състояние, което експертите наричат "постваканционен синдром" или реакцията на тялото ни към внезапната промяна в навици.

Хората със синдром на хроничната умора са изтощени на клетъчно ниво

Хората със синдром на хроничната умора са изтощени на клетъчно ниво

Психология или физиология?

По време на ваканция обикновено си позволяваме да похапваме повече и то по-нездравословни храни, да спим прекомерно и да се отдаваме на други навици, които ни карат да излезем от нашата рутина и графици.

За да се справим с постваканционния синдром, специалистите по хранене препоръчват да възстановим здравословния хранителен режим колкото е възможно по-скоро, което ще ни помогне да се изправим с по-голям оптимизъм към работния процес.

Енергийната диета или храните, с които ще се чувстваме по-малко уморени

Снимка 374445

Източник: iStock

Есенциални мастни киселини

Това са мазнините, които можем да намерим в зехтина, рибата, семената от чиа, авокадото или ядките. Идеални са, тъй като ни дават сила, предпазват и подпомагат невронното функциониране, предотвратяват стареенето на клетките и възстановяват уврежданията, причинени на кожата, като слънчевото изгаряне.

Цели зърна

Пастата или кафявия ориз са храни, които не бива да се пропускаме, поради техния енергиен принос. Фибрите в тях осигуряват много важна хранителна съставка за предотвратяване или подпомагане на запека - толкова често срещан по време и малко след почивка, поради загубата на рутина и дехидратацията.

Моркови и домати

Богати на антиоксиданти, те подобряват регенерирането на кожата и я подсилват, като помагат за намаляване на негативните ефекти от слънцето, разкриват Hola.

Снимка 353788

Източник: iStock

Черен шоколад

В умерени количества се препоръчва в случай на слънчево изгаряне, поради способността му да възстановява клетките, а и да ни зарежда със сила.

Плодове

Пъпеш, боровинки, цитрусови плодове, диня, праскова са идеални за освежаване на тялото и възстановяване на кожата. В допълнение, поради високото съдържание на антиоксиданти, те намаляват ефектите на свободните радикали и клетъчното окисляване.

Снимка 318148

Източник: iStock

Какво са антиоксидантите

Какво са антиоксидантите

И защо са толкова важни за здравето ни

Бобови култури

Осигуряват витамини, въглехидрати и протеини. Също така магнезий и цинк. Ще ни дадат много енергия и ще ни отърват от усещането за умора.

Кои са най-нездравословните храни

Кои са най-нездравословните храни

Има и някои изненади

Яйца

Благодарение на високите нива на протеини и аминокиселини (триптофан), които съдържат, яйцата помагат за повдигане на духа.