Думата "антиоксидант" се е превърнала в търговски слоган за стотици продукти. В съзнанието си я обвързваме със здравословен живот, пречистване, детокс и всякакви други модерни течения.

Но малцина от нас знаят какво всъщност са антиоксидантите.

Какво са и какво правят

Антиоксидантите са група молекули, която включва най-различни вещества, сред които витамин С и Е, мелатонин, коензим Q10 и други.

Самата дума предполага, че става въпрос за процес по "противо-окисляване".

Работата им е да противодействат на свободните радикали в организма, като по този начин укрепват здравето ни и различните системи в тялото.

Снимка 378412

Източник: iStock

Свободните радикали най-често са отпадъчни продукти от хилядите химични реакции, които се случват в организма ни непрестанно. Към тях спадат токсините, тежките метали и отровните оксиди, които могат да причинят смъртоносни болести.

Защо са важни

Свободните радикали увреждат клетки и тъкани, бъркат се в ДНК-то ни и възпрепятстват митохондриалното дишане. Нито едно от тези неща не звучи добре.

Антиоксидантите могат да елиминират до 99% от свободните радикали в организма ни, като по този начин ни дават имунитет срещу сериозни заболявания.

Как да ги приемаме

Снимка 378410

Източник: iStock

Мнозина вярват, че антиоксидантите действат, само ако ги приемаме чрез храна, но това не е вярно.

Стотици козметични продукти за външна употреба използват наличието на антиоксиданти като основен маркетингов коз.

Истината е, че тези вещества действат ефективно и при външен, и при вътрешен прием, като комбинирането на двата метода обикновено води до много по-добри резултати.