Милиони хора страдат от синдрома на хроничната умора (СХУ), който се характеризира с чувство на умора, което не изчезва дори след почивка и е съпроводено от температура около 37°С, без да е известен инфекциозен или друг причинител на състоянието.

Сега учени от Университета на Нюкасъл са установили, че бели кръвни клетки, взети от кръвта на пациенти, страдащи от СХУ, произвеждат по-малко енергия, отколкото клетките на здрави хора.

Досега на състоянието често се гледаше като на психологически проблем, но новото проучване показва, че това не е така.

Учените взели мононуклеарни клетки от периферната кръв (PBMC) от здрави и от страдащи от синдрома хора и ги поставили в оптимални условия и в условия на стрес, за да проверят способността на клетките да се справят с ниски нива на кислород.

Снимка 322444

Източник: iStock

Така изследователите установили, че клетките на болните пациенти успяват да увеличат количеството на енергията, която произвеждат при условия на стрес само с 50%, докато клетките на здравите хора увеличавали енергията си почти двойно.

Изглежда страдащите от СХУ за изтощени на клетъчно ниво, но са необходими още много проучвания, за да се установи причината и за останалите симптоми на заболяването - болките в мускулите, затруднени познавателни способности и летаргия.

Състоянието засяга предимно жените и се смята, че обхваща около 2,6% от световното население.

Изследването е публикувано в PLOS One.