Много често бъркаме обикновената настинка с грип. Истината е, че настинките се причиняват от друг вид вируси - парагрипни, които водят до доста сходни с грипните симптоми, но обикновено заболяването отминава без усложнения, за разлика от истинския грип.

Грипните вируси се класифицират в три различни щама - A, B и C. Вирусите от щам А са най-често срещаните и причиняват най-тежко заболяване, докато B и С преминават по-леко и не предизвикват големи епидемии.

Механизмът на инфектиране

Когато навън е студено, ние сме склонни да стоим на закрито, без да проветряваме достатъчно често помещенията, в които се събират много хора. Тълпим се в градския транспорт и се заразяваме взаимно, вдишвайки микроскопичните капчици, изкашляни или дори само издишани от някой болен колега или спътник.

Тази година в софийското метро се наблюдават все повече хора, които са се престрашили да предпазят себе си и другите, носейки маска, въпреки недоверчивите погледи на околните.

Снимка 337962

Източник: iStock

Устройството на вируса е относително просто - той представлява микроскопична сфера, която в сърцевината си съдържа генетичния материал на вируса - в този случай това е РНК, а отвън е обвит от протеини, които защитават този генетичен материал.

Когато вирусът попадне в дихателните пътища на заразения човек, той се прикрепва към клетките му чрез специални протеини (хемаглутинин или HA) от обвивката на вируса, които се прикрепват към съответни на тях рецептори, разположени по повърхността на клетката.

Вирусът навлиза в клетката, а генетичният му материал се насочва към нейното ядро, където се намира нашият генетичен материал - ДНК. След това вирусът подчинява нашата клетка на собствената си програма, като я кара да намножава неговата РНК и да синтезира неговите белтъци.

Така нашата клетка произвежда и "ражда" милиони нови вируси, които водят до разпадането ѝ. Те излизат и инфектират нови и нови клетки... и хора.

Снимка 337964

Източник: iStock

Първите симптоми се появяват няколко дена по-късно, когато вирусът навлезе в кръвта и бъде засечен от имунната ни система. Заразените тъкани отичат и се възпаляват, появяват се всички неприятни симптоми, с които сме добре запознати. Те не са опасни сами по себе си.

Опасността идва от това, че вирусът отслабва съпротивителните сили на организма и той става податлив на бактериални инфекции, които са по-опасни. Усложненията са бактериална пневмония, ушни инфекции, обезводняване, възпаление на синусите, влошаване на вече съществуващи заболявания като диабет и астма.