Начинът ни на хранене е от съществено значение за това как ще се представим на работното място и дали ще успеем да отметнем всички наложителни задачи. Точно както пиенето на вода подпомага функциите на мозъка, същият ефект имат и някои храни.

Какво се случва в мозъка, след като сърцето спре

Какво се случва в мозъка, след като сърцето спре

Онези критични пет минути

Пълнозърненстите храни са подходящ избор както за закуска, така и за обед или междинно хранене. Те бавно освобождават енергия в кръвта, а нейното достигане до мозъка способства възможността да се концентрираме.

Може да си приготвим сандвич с пълнозърнест хляб или чаша с мюсли. Вече се предлагат и лесни алтернативи, към които трябва да добавим само малко мляко. 

Боровинките може да не са сред най-харесваните плодове, но и те имат своите ползи. Доказано е, че малките черни плодчета подпомагат краткотрайната памет. Затова и са идеални за следобедна закуска, вместо пакет солети например. В бонус получаваме ударна доза витамини.

Снимка 350423

Източник: iStock

Ако пък сме фенове на ядките, можем да пробваме да разнообразим менюто си с тиквени семки. Те имат по-високо съдържание на цинк от много други ядки, а той подпомага мозъчната дейност и паметта. От Good Food ни подсещат, че орехите също са много добра идея.

Разбира се, каквито и плодове, зеленчуци, ядки и други подобни полезни алтернативи да изберем, все е по-добре от вафла, чипс или пет-шест бисквитки с кафето. Ако не можем да се откажем от сладкото, нека поне го заменим с натурален шоколад.

Снимка 350428

Източник: iStock

Яйцата на закуска са храна не само за тялото, но и за мозъка. Те съдържат антиоксиданти и невротрансмисери, които подпомагат процесите, протичащи в него. Така актуалното напоследък авокадо също се нарежда и в тази класация - заради доказаните си възможности да подпомага концентрацията и паметта.