Често се случва да изхвърляме храна, защото сме се надценили. Това, разбира се, не е никак приемливо, а начините да се справим с останалото са много и различни.
Най-лесният отговор, вероятно, е да готвим толкова, колкото можем да изядем, но не винаги нещата опират до това. Замразяването е идеалната опция. Но не можем да хвърлим всичко във фризера. Трябва да избягваме да замразяваме храни с високо съдържание на вода.
Но ето какво можем да замразим.
Подправки

Източник: iStock
С повечето от тях е лесно, защото можем да ги изсушим и да ги използваме. Но замразяването също е добра опция. Това се отнася най-вече до розмарина, магданоза и босилека. Експерти съветват и как можем да си улесним готвенето.
Достатъчно е да вземем формата за лед и във всяко разделение да поставим две супени лъжици нарязан пресен розмарин, градински чай, магданоз или мащерка. Към тях да добавим вода, колкото да ги покрие, и слагаме във фризера.
По този начин, когато готвим супа например, слагаме едно или няколко кубчета и си улесняваме живота.
Масло

Източник: iStock
Често се случва да видим как любимото ни масло е намалено и да се изкушим да купим няколко пакета. Е, когато се приберем, осъзнаваме, че трудно ще го употребим, преди да изтече срокът му на годност, но и за това има решение.
Замразяваме го. Според Eat This, Not That!, това няма да повлияе на вкусовите качества на маслото, а само ще удължи времето, в което можем да го използваме.
Авокадо

Източник: iStock
На това му се казва шах с пешката. Добре знаем, че всички кулинарни експерти препоръчват да го държим далеч от хладилника. Това е така, но ако искаме да го използваме за смути, спокойно можем да го замразим.
Но това трябва да се случи, преди авокадото да е узряло напълно и омекнало. Същото важи и за бананите.
Чесън

Източник: iStock
Ползите от чесъна за здравето са много, а и е идеално допълнение към някои ястия. И той може и да попадне във фризера, но преди това трябва да го пресоваме и сложим в пликче.
Белтъци

Източник: iStock
Много често се случва да използваме жълтъците, но не и белтъците за дадено ястие или десерт. При това положение експертите ни дават зелена светлина да ги замразим.
Кора от цитруси

Източник: iStock
Това, което трябва да направим, е да настържем кора от лимон, портокал или лайм и да я замразим. Винаги, когато ни потрябва за някой десерт, можем да я извадим и използваме, което ще спести и време.