Често се случва да изхвърляме храна, защото сме се надценили. Това, разбира се, не е никак приемливо, а начините да се справим с останалото са много и различни. 

Коледа, празничната трапеза и какво да правим с останалата храна

Какво да правим с останалата от Коледа храна

И колко време е безопасно да я дояждаме

Най-лесният отговор, вероятно, е да готвим толкова, колкото можем да изядем, но не винаги нещата опират до това. Замразяването е идеалната опция. Но не можем да хвърлим всичко във фризера. Трябва да избягваме да замразяваме храни с високо съдържание на вода. 

Но ето какво можем да замразим. 

Подправки 

Снимка 401172

Източник: iStock

С повечето от тях е лесно, защото можем да ги изсушим и да ги използваме. Но замразяването също е добра опция. Това се отнася най-вече до розмарина, магданоза и босилека. Експерти съветват и как можем да си улесним готвенето.

Достатъчно е да вземем формата за лед и във всяко разделение да поставим две супени лъжици нарязан пресен розмарин, градински чай, магданоз или мащерка. Към тях да добавим вода, колкото да ги покрие, и слагаме във фризера. 

Зимата, депресията, лошото настроение и храните, на които да заложим

Какво да ядем, за да не се депресираме

Зимата - време за кофти настроение

По този начин, когато готвим супа например, слагаме едно или няколко кубчета и си улесняваме живота. 

Масло

Снимка 401167

Източник: iStock

Често се случва да видим как любимото ни масло е намалено и да се изкушим да купим няколко пакета. Е, когато се приберем, осъзнаваме, че трудно ще го употребим, преди да изтече срокът му на годност, но и за това има решение. 

Храните, от които можем да ядем колкото си искаме

Храните, от които можем да ядем колкото си искаме

И защо това е така

Замразяваме го. Според Eat This, Not That!, това няма да повлияе на вкусовите качества на маслото, а само ще удължи времето, в което можем да го използваме. 

Авокадо

Снимка 398001

Източник: iStock

На това му се казва шах с пешката. Добре знаем, че всички кулинарни експерти препоръчват да го държим далеч от хладилника. Това е така, но ако искаме да го използваме за смути, спокойно можем да го замразим.

Авокадото, болестите и трябва ли да го мием, преди да го консумираме

Трябва ли да мием авокадото, преди да го обелим

Каква опасност ни дебне

Но това трябва да се случи, преди авокадото да е узряло напълно и омекнало. Същото важи и за бананите. 

Чесън

Снимка 401168

Източник: iStock

Ползите от чесъна за здравето са много, а и е идеално допълнение към някои ястия. И той може и да попадне във фризера, но преди това трябва да го пресоваме и сложим в пликче. 

Белтъци

Снимка 401169

Източник: iStock

Много често се случва да използваме жълтъците, но не и белтъците за дадено ястие или десерт. При това положение експертите ни дават зелена светлина да ги замразим. 

Кора от цитруси

Снимка 401170

Източник: iStock

Това, което трябва да направим, е да настържем кора от лимон, портокал или лайм и да я замразим. Винаги, когато ни потрябва за някой десерт, можем да я извадим и използваме, което ще спести и време. 

Продукти, които не трябва да съхраняваме в хладилника

Продукти, които не трябва да съхраняваме в хладилника

Въпреки че някои сме свикнали