Зимата е не само Коледа, Нова година, празнично настроение и безкраен купон. Зимата е и много мрачни и студени дни, ранно стъмване, трудно ставане. Светът сякаш е застинал, а ние покрай него нямаме желание за нищо. Затваряме се вкъщи и неусетно лошото настроение идва като неканен гост.

И в тези моменти или посягаме към някоя чаша с алкохол, или пък към успокоителни. А и двете не са добра идея, защото решението на проблема ни може да се крие в хладилника или на рафта с плодовете и зеленчуците с магазина.

Ябълки

Има ги в изобилие. Ако не обичаме да ги хапваме просто така, можем да си направим пай или друг десерт с тях. Важното е, че съдържат не само много витамини, но и антиоксиданти, които предпазват от неврологични заболявания.

А фибрите в ябълките поддържат нивата на кръвна захар в нормални граници, което е свързано и редуциране на резките промени в настроението.

Снимка 255741

Източник: iStock

Тиква

Печената тиква мирише на есен, на зима, на коледно настроение. Освен че е вкусна, тя ни зарежда с добро настроение. Причината - стимулира производството на серотонин - хормона на щастието, благодарение на невротрансмитера триптофан в състава си.

Това вещество е с най-висока концентрация не в самата тиква, а в нейните семки. Така те се оказват по-полезната алтернатива на слънчогледовите, защото могат не само да ни избавят от скуката, но и да ни повдигнат тонуса.

Триптофанът редуцира симптомите на депресия и неспокойство и връща баланса в тялото и съзнанието. Затова и ни е много необходим през мрачните и студени дни.

Снимка 313529

Източник: iStock

Куркума

Тази подправка става все по-популярна не заради вкуса, който придава на ястията, а заради ползите за здравето. Известно е, че куркумата е богата на антиоксиданти и предпазва от възпаления и онкологични заболявания. А тези възпаления в различни части на тялото могат да повлияят и на настроението ни.

Сладки картофи

Все още са екзотика по нашите географски ширини, но ето една причина да експериментираме с тях още довечера. Сладките картофи са полезен източник на витамин С, който се грижи за имунната ни система. В комбинация с витамин В6 подобрява и настроението.

Храната и депресията - какво да избягваме

Храната и депресията - какво да избягваме

Как да не захранваме неразположението си

Брюкселско зеле

Или сме му фенове, или не. Но ако вкусът на брюкселското зеле ни допада, добре е да го хапваме по-често през студените месеци. Причината - антиоксидантът кемпферол, който се бори с депресията.