Коледа отмина, почивните дни също. Но храната си остава. Онази, която приготвихме за Бъди вечер, за Коледа, за втория ден на празника. Уж малко сготвихме, уж гости ни идваха, но пак си имаме и постни, и местни ястия, с които можем да изкараме до Нова година, когато пак ни чакат обилни трапези. Но дали е правилно?
Разбира се, най-важното условие е да съхраняваме правилно останалата храна. Най-просто казано - правилното е в хладилника.
Пуйката и пилешкото държим в хладилника до 48 часа след приготвянето им, като ги претопляме само веднъж за това време. В противен случай създаваме предпоставка за развитие на бактерии.
Източник: iStock
Ако месото е просто печено, а гарнитурата - отделно, лесно можем да забъркаме ново ястие със свинското, телешкото или пилешкото, преминавайки го отново през термична обработка.
Ако сме разнообразили празничната трапеза с морски дарове, които не сме изяли, но и все още не сме изхвърлили, по-добре да го направим още сега. Пушената сьомга пазим до три дни в хладилника, а ако я замразим, този срок скача на до три месеца.
За туршията, киселите краставички и други ферментирали храни няма защо да се притесняваме, защото киселината в тях ги пази от развитието на неблагоприятни микроорганизми. Най-добре да ги съхраняваме в затворен съд.
Източник: iStock
Сирената също се съхраняват в хладилника, като меките се развалят много по-бързо. При твърдите няма проблем да ги консумираме отново дни след отварянето на опаковката, като трябва да отрежем един-два сантиметра от края на парчето, къде се е получило втвърдяване, пише NZ Herald.
Вече приготвените за коледната трапеза ястия, които няма как да преработим, се съхраняват в хладилника, претоплят се и е препоръчително да се консумират до 48 часа след приготвянето им.