Понякога приключваме с храненето и имаме досадното усещане, че сме прекалили. Друг път уж сме се нахранили достатъчно, но скоро огладняваме пак. Истината е, че има определени навици, които ни карат да ядем повече, въпреки че не сме гладни.

Твърде бързо

Храненето твърде бързо ни кара да ядем повече, отколкото трябва. Причината е, че усещането за глад е провокирано от високите нива на хормон, наречен грелин. Този хормон възстановява нормалните си нива от 30 до 60 минути след като започнем да консумираме.

Ето защо, когато ядем прекалено бързо, не даваме на мозъка време да получи информацията, че сме се нахранили достатъчно. Затова и все още се чувстваме гладни.

Снимка 338710

Източник: iStock

Твърде късно

Времето, в което избираме да ядем, влияе върху това как тялото ни обработва и използва храната. Според различните хронобиологични проучвания най-добрият вариант е на обед преди 15 ч. и вечер преди 21 ч., пише Hola.

Ако оставим и разумно време от два или три часа между вечерята и времето за лягане, за организма ни е по-лесно да преработи храната, която сме приели.

Твърде големи чинии

Според проучване, проведено в Университета на Юта в САЩ, за да се реши несъответствието, което се случва между момента, в който завършваме яденето, и този, в който получаваме усещане за ситост, мозъкът ни търси да се хване за нещо, което да му подскаже, че трябва да спрем да ядем.

Като видим празната чиния, си мислим, че сме яли достатъчно. Но това се случва по-трудно, ако сервираме храната в прекалено големи и пълни чинии.

Снимка 387765

Източник: iStock

Прекалено много рафинирани въглехидрати

Много храни действат засищащо, но скоро след това отново предизвикват усещане за глад. Това се случва със сладкиши, бял хляб и тестени изделия - всички тези продукти съдържат висока степен на въглехидрати и малко хранителни вещества.

Причината е, че този тип рафинирани въглехидрати са отговорни за покачване на глюкозата в тялото ни. А тя отслабва със същата бързина, с която расте, предизвиквайки отново усещане за глад.

Студените храни

Ако включим горещо (или поне топло) ястие в менюто си, до мозъка ще достигнат повече сигнали за ситост, отколкото ако ядем само студени храни. Можем да започнем с чаша бульон, за да избегнем последващото тъпчене.

Полезните мазнини

Не всички мазнини са еднакви, а тези, които идват от ядки, зеленчуци, мазна (синя) риба или зехтин са здравословни за нашето тяло и за сърдечносъдовата ни система.

Снимка 311609

Източник: iStock

В допълнение, този тип мазнини увеличават усещането за пълнота. Ако диетата ни е твърде бедна на мазнини, ще се чувстваме гладни по-често, а така увеличаваме риска да ядем повече и да напълнеем.