Не бива да използваем коледните и новогодишни празници като оправдание за пауза на тренировките. Дори залата, която посещаваме, да не работи, винаги може да отделим максимум половин час за упражнения в домашни условия.

Интернет вече изобилства от видеоклипове с кратки тренировки, за които не ни трябва конкретно време и място, както и уреди. Вместо да изгледаме поредния коледен филм по телевизията, може да се възползваме от повечето свободно време по начин, за който няма да съжаляваме след това.

15-20 минути са напълно достатъчни за коледна тренировка. В случая не говорим за изтощителни кросове и вдигане на тежести, а просто за услуга, която да направим на тялото си покрай цялото преяждане и залежаване в почивните дни.

Снимка 330529

Източник: iStock

Какво точно да правим

Започваме с кратка разгрявка и разтягане на цялото тяло. 30 секунди подскоци на място и по още толкова коремни преси и лицеви опори. По 45 секунди отделяме за напади, еленски ринтици и поза свещ.

Две минути разпределяме по равно за планк и клякания. Пет минути може да отделим за скачане на въже. То е ефективно за кръвообращението и тонизира цялото тяло. 

Ако имаме гирички на разположение, може да направим няколко минути упражнения и за ръцете. Всяка стена може да ни послужи за опора за още пет минути упражнения. Изправени лицеви опори с лице към стената и седене на стена са добра тренировка за повечето мускули по тялото.

Снимка 330528

Източник: iStock

Така в рамките на не повече от половин час ще се почувстваме тонизирани и заредени с нови сили. А след това може с чиста съвет да се отдаден отново на пълноценно празнуване.