Аюрведа е сред най-древните системи за лечение и баланс на ума, духа и тялото, носеща със себе си непреходна мъдрост и знания от Изтока, които да приложим за пълноценен и здравословен живот.

Според традициите на Аюрведа, храненето е основен фактор за светоусещането, здравето и връзката ни с нас самите. Посветените в материята гурута твърдят, че следването на някои вековни принципи и методи в храненето има потенциала тотално да защити организма от заболявания, да стимулира динамиката на ума и да поддържа тялото младо по-дълго време.

Сезонни храни

Снимка 302608

Източник: iStock

Аюрведа вижда вътрешната и външната природа като едно цяло. Според принципите й, фините процеси и цикли в организма се нуждаят от храна, съответстваща на различните сезони.

Съществуват и медицински доводи за такава връзка, които доказват, че определени стомашни ензими реагират по благоприятен начин, когато приемаме типична за всеки сезон прясна храна, като позволяват на организма да усвои повече хранителни вещества.

Преяждане

Снимка 254693

Източник: iStock

Преяждането е една от най-вредните ни слабости според Аюрведа. Консумирането на повече от нужното затруднява целия хранителен тракт, като оказва дисбаланс и в жлезите с вътрешна секреция, води до отлагане на храна в червата и е предпоставка за хронични заболявания.

Само когато е нужно

Древните индийски традиции повеляват да се храним, само когато изпитваме истински глад. Когато стомахът ни закъркори и усетим леко напрежение, това означава, че организмът ни е подготвил необходимите за разграждането на храната ензими и сокове, благодарение на които всичко прието бива бързо разградено.

Снимка 330326

Източник: iStock

Храненето при липса на реален глад в Аюрведа е оприличено на тлеещ въглен, върху който хвърляме дебели и големи дърва, очаквайки да разпалим буен огън. Това, което се случва, е, че силен огън никога не пламва, а дървата остават да тлеят бавно и дълго.

Спокойствие по време на хранене

Снимка 316404

Източник: iStock

Тъй като нервната система е силно обвързана със стомаха, духовното спокойствие е ключово за правилното преработване и усвояване на храната. Аюрведа съветва да не се храним, държейки смартфона си или гледайки телевизия, а да се отдадем изцяло на процеса, като спираме на всеки няколко хапки, за да поемем дълбоко въздух.