На всички ни се е случвало да си кажем, че ще хапнем само едно парче пица или само един бонбон, а приключваме, изяли всичко.
Всъщност, проучванията показват, че някои храни влияят пристрастяващо. И може би няма да се изненадаме, че почти всички са с високо съдържание на мазнини или захар (или и двете).
Изследователи от Университета в Колорадо правят изследване, което доказва, че към преработените храни се пристрастяваме. Учените твърдят, че тези продукти имат близки характеристики на "злоупотребата с наркотици" - т.е. консумират се във високи дози и се абсорбират бързо. Кои заемат челната десетка?
10-те най-пристрастяващи храни:
Източник: iStock
- Пица
- Шоколад
- Пържени картофи
- Бисквити
- Сладолед
- Чипс
- Чийзбургер
- Газирани напитки (недиетични)
- Торта
- Сирене
Повечето от тези храни са с високо съдържание на мазнини и вероятно повишават бързо кръвната захар.
В противоположния край на скалата са най-малко пристрастяващите храни - като кафяв ориз и сьомга, които не съдържат рафинирани въглехидрати и добавени мазнини, разкрива Independent.
Източник: iStock
10-те най-малко пристрастяващи храни:
- Краставици
- Моркови
- Боб (без сос)
- Ябълки
- Кафяв ориз (обикновен)
- Броколи
- Банани
- Сьомга
- Царевица (без масло или сол)
- Ягоди