На всички ни се е случвало да си кажем, че ще хапнем само едно парче пица или само един бонбон, а приключваме, изяли всичко.

Всъщност, проучванията показват, че някои храни влияят пристрастяващо. И може би няма да се изненадаме, че почти всички са с високо съдържание на мазнини или захар (или и двете).

Изследователи от Университета в Колорадо правят изследване, което доказва, че към преработените храни се пристрастяваме. Учените твърдят, че тези продукти имат близки характеристики на "злоупотребата с наркотици" - т.е. консумират се във високи дози и се абсорбират бързо. Кои заемат челната десетка?

10-те най-пристрастяващи храни:

Снимка 345617

Източник: iStock

  • Пица
  • Шоколад
  • Пържени картофи
  • Бисквити
  • Сладолед
  • Чипс
  • Чийзбургер
  • Газирани напитки (недиетични)
  • Торта
  • Сирене

Повечето от тези храни са с високо съдържание на мазнини и вероятно повишават бързо кръвната захар.

В противоположния край на скалата са най-малко пристрастяващите храни - като кафяв ориз и сьомга, които не съдържат рафинирани въглехидрати и добавени мазнини, разкрива Independent.

Снимка 345620

Източник: iStock

10-те най-малко пристрастяващи храни:

  • Краставици
  • Моркови
  • Боб (без сос)
  • Ябълки
  • Кафяв ориз (обикновен)
  • Броколи
  • Банани
  • Сьомга
  • Царевица (без масло или сол)
  • Ягоди