Хормоналният и клетъчният баланс са ключът към силната имунна система срещу вирусите, категорична е проф. Донка Байкова.

А алкохолът и сладките храни отварят вратата на организма към грипа. В това е убедена диетоложката диетоложката, която препоръча да се ядат храни, богати на белтъчини, а мазнините - да се ограничат.

Снимка 219073

Източник: БНТ

"Добре е да се приемат нискомаслените кисели млека, риба, яйца и месо, което не е тлъсто, но в умерени количества - съветва тя. - Бобовите храни са задължителни за менюто в този сезон."

Тиква, авокадо и ядки пък трябва да се хапват, тъй като са най-богати на антиоксидантни витамини.

"За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесъна, лютивите чушки и хляба" - каза професорката в ефира на БНТ.

А лансирането на топла пилешка супа е заради съдържащите се в тях специфични съставки като цистеин и други аминокиселини.

Разходките на открито също подобряват тонуса през студените дни. А гладуването не е за през зимата, смята специалистката по хранене.