Думата „Фондю" произлиза френския глагол "fondre", който означава „разтапям". Това е основното и практически единственото национално ястие на швейцарците, което се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Най-разпространената форма на фондю е със смесица от сирена, а първата известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.

Фондю се прави в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза: цялото семейство и близките са събрани около масата. Определеното настроение, чувството за единство и общност, което възниква по време на тази трапеза, е най-важният компонент в приготвянето но фондюто като национално ястие.

Само по себе си приготвянето е лесно. В съд с формата на супник се налива 1,5 чаши местно бяло вино (рейнско), което са затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюйер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното. Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино, което способства за сгъстяването на фондюто. След това всеки от участниците поставя парченце хляб на вилица с дълга дръжка, което потапя в разпененото фондю. Хлябът като че ли се покрива с дебела риза от сирене. Използват се и различни подправки. Към фондюто се добавят индийско орехче, копър, кимион, или пипер - в зависимост от вида на използваните сирена. Обикновено преди да се налее виното в съда, той се намазва с чесън.

Принципът на фондюто - ястието да се приготвя на масата (а не предварително в кухнята) е характерен не само за швейцарската национална кухня. Той се прилага от столетия в китайската кухня, където например в съд, наподобяващ самовар, на масата се сервира горещ бульон, към който се добавят по избор раци, бамбукови кълнове, спанак, рибно филе, подправки и т.н. и го доваряват на жар от въглища.

Съвременното фондю има много вариации, като не се ограничава само до сиренето, а включва и приготвяне на месни хапки и дори различни десерти.

Предлагаме ви няколко различни варианта на фондю.

Уиндзорско фондю.

Продукти: 800 грама телешко месо, 5 зърна бял и черен пипер, 8 зърна кориандър, 1 пръчица канела, 1,5 литра силно бяло вино, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол.

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на тънки парченца. Разбъркайте го с подправките, поставете го в марля. Разтворете захарта. Кипнете виното и го задръжте така, че то да бъде на границата на кипене. Поставете в него парченцата месо за 1-2 минути и добавете солта. Ястието може да се сервира с бял хляб, майонеза или някакъв кисел сос.

Шоколодово-портокалово фондю.

Продукти: 200 грама шоколад, начупен на парченца, 2 с. л. портокалов сок, 150 мл сметана, 1 с .л. ликьор, 225 грама ягоди, 1 ананас, нарязан на малки парченца, 1 настъргана портокалова кора, 2 киви, нарязани на ситни парченца, 225 грама вишни.

Начин на приготвяне:
Поставете парченцата шоколад в чиния на водна баня и разбърквайте шоколада докато се разтопи. Свалете чинията от котлона и добавете в шоколада портокаловата кора, сметаната и ликьора. Изсипете получената смес в съд за фондю и красиво наредете около него ягодите, ананаса, кивито и вишните. Поставете фондюто на слаб огън и периодично го разбърквайте. С помощта на специалните вилици набождайте плодовете и ги потапяйте във фондюто.

Пикантно фондю със сирена.
Продукти: 2 чушки "пеперони", 1 скилидка чесън, 500 мл сухо бяло вино, сирене Ементал и Пармезан - по 250 грама, 1 хляб, 1 с. л. нишесте, 40 мл водка

Начин на приготвяне:
Пепероните се измиват, почистват и нарязват надлъжно, а след премахването на семките се нарязват на ситно. Чесънът се почиства и пресова. В съд за фондю се налива затопленото вино, добавя се чесънът и парченцата пеперони. Сирената на настъргват на едро ренде и се прибавят постепенно към сместа, която трябва да заври. Нишестето се смесва с водката и се добавя към фондюто. То се разбърква, докато се сгъсти. След това се оставя на слаб огън. Хлябът се нарязва на кубчета, които с помощта на вилиците са потопяват във вкусната смес.

Фондю по женевски

Продукти: 200 грама варен свински бут, 1 глава лук, 200 грама зелена салата, 1 скилидка чесън, 300 грама картофи (варени с кората), 1 ч. л. горчица, 3 с. л. винен оцет, 1 с. л. растителна мазнина, 500 грама бял и черен хляб, 350 грама настъргано сирене, 8 жълтъка, настъргано индийско орехче, 125 мл сметана, 50 грама масло, 1 с. л. лимонов сок.

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на парченца. Свинският бут се нарязва на кубчета, а салатата се разкъсва на парченца. Към тази смес се добавят нарязаният на ситно лук, смленият чесън, солта, пиперът, горчицата, оцетът и растителната мазнина, с чиято помощ се получава вкусна салата. Хлябът се нарязва на кубчета и се запича в тиган до получаването на златист цвят. Изважда се и се оставя настрани. Сиренето се смесва с жълтъците и се поставя в съда за фондю. Постепенно са налива разтопеното масло и разтвореното нишесте. Когато сместа стане кремообразна се добавят сметаната и лимоновият сок. Хлябът се набожда с вилица и се потопява във фондюто, а салатата се сервира като гарнитура.

Хлебно фондю.

Продукти: 4 ръжени хлебчета, 1 скилидка чесън, 300 грама меко сирене, 1 ч. л. нишесте, 1 с. л. бяло вино, индийско орехче, бял пипер, 1 с. л. водка, кубчета бял хляб.

Начин на приготвяне:
Горната част на хлебчетата се отрязва (запазва се горната кора). Чесънът се почиства и разрязва на две и част от получените от хлебчета парченца се натъркват с чесън. Сиренето се натрошава в съда за фондю. Нишестето се разтваря във виното и с тази смес се залива сиренето. Получената смес се подправя с индийското орехче, пипера и водката. Белият хляб се сервира на хапки, които се топят в сместа.

 

тя.bg