Следващия път, когато усетите спад на работоспособността в ранния следобед, не бързайте да отваряте шоколада, вместо това направете разходка, съветват британски учени.

15-минутна разходка намалява наполовина количеството шоколад, което работещите консумират, дори в стресови ситуации, установили изследователите. "Знаем, че консумирането на висококалорични храни като шоколад на работното място може да се превърне в безразсъден навик и след известно време да доведе до напълняване. Често смятаме, че тези храни засилват енергията ни или ни помагат да се справим със стреса на работата или с отегчението. На хората често им е трудно да се откажат от ежедневните си вкусотийки, но това изследване показва, че разходката може да намали наполовина приемането на калорични храни", съобщи проф. Ейдриън Тейлър от университета в Ексетър, който осъществил изследването.

За целите на изследването учените дали на 78 души, които редовно консумирали шоколад, няколко теста свързани с работа и упражнения. Тези от тях, които извършвали физическа дейност преди работа, ядели средно по 15 грама шоколад, равняващи се на едно парче, спрямо 28 грама за хората, които не правели упражнения. Преди време проф. Тейлър и неговият екип установиха, че упражненията могат да намалят желанието за шоколад, но това е първото изследване, което показва, че те намаляват консумацията на вредната храна.

БГНЕС