Газираните напитки са най-вредни за нашето здраве. Дори хората, които най-много ги обичат все по-рядко посягат към тях. В родината на Кока Кола, Пепси, д-р Пепър, Клуб Сода и тн. - САЩ, продажбите на газирани безалкохолни напитки спадат постоянно през последните 11 последователни години.

Въпреки че може да се спори, основно заради съставките вътре, но от газираното се смята, че Содата е враг номер 1 и то не защото е най-вредна, а защото най-много хора посягат към нея като заместител на водата. Иначе във всички шумящи питиета има аспартам, изкуствени ароматизатори, оцветители и ужасно много захар, както и куп други химични вещества, за които е доказано, че увеличават значително опасността от диабет, наднормено тегло, проблеми със зъбния емайл и дори рак на панкреаса. Безалкохолните са пълни с оцветители и консерванти, които са канцерогенни и се считат за едни от най-опасните хранителни добавки в Америка.

Снимка 212370

Източник: pixabay.com

Филтър кафе в големи дози може да направи костите ви чупливи. Ако консумирате чаша-две няма проблем, но ако прекалявате с кафето е по-добре да се информирате. Количество от 400 милиграма кафе на ден извежда калция от тялото ни с урината, което с течение на времето може да доведе до остеопороза.

Снимка 258734

Източник: iStock

Водата с добавени витамини вътре - обичат я спортистите и хората, които водят активен начин на живот. Въпреки това, те трябва да знаят, че в тази вода има доста калории, които се равняват на 6-7 чаени лъжички захар. Ако изпиете днес две-три такива бутилки може да направите сметка колко захар ще добавите към менюто си.

Студените чайове също са тъпкани със захар. Освен това в тях се намира една опасна хранителна добавка - пропилен гликол алгинат (другото име на антифриза в колата ви).Пропилен гликол алгинат е сгъстител, стабилизатор и емулгатор, който може да предизвика сърдечно-съдови или невротоксични проблеми. Търсете го на етикетите на бира, боза, и др.

Замразените коктейли, които ни изкушават през лятото съдържат толкова много захар, че със сигурност са най-лошият избор за талията ни. Едно ягодово Дайкири например има около 280 калории и 44 грама захар в чашата. Другата причина тези коктейли да са толкова вредни е, че съдържат високо фруктозен царевичен сироп.

Обезмаслено мляко - то може да има най-ниското съдържание на калории, но много от неговите витамини са мастноразтворими, което означава, че няма да получите хранителните вещества, които иначе са описани на кутията.

Снимка 238423

Източник: iStock

Много важно е, когато избираме мляко и други млечни продукти е те да са от животни, които пасат трева вместо фуражи. Тяхното мляко има по-високи нива на омега-3 мастни киселини и CLA (конюгирана линолова киселина), хранително вещество, което повишава имунитета, подобрява костната маса, и дори намалява телесните мазнини. Такова мляко обаче не можем да намерим в супермаркета.

Оказва се, че течната сметана за кафе съдържа титанов диоксид. Това е силен избелващ агент. Добавката е доказано, че причинява увреждания на тъкъните на черния дроб при мишки, и също така може да има последствия за здравето при хора, според неотдавнашно проучване на химичното вещество. Също така, в сметаната е пълно с транс мазнини, които се крият зад името хидрогенирано масло.

Снимка 260200

Източник: iStock

Енергийните напитки в кенчета са си чиста химия, която може да ви даде прилив на енергия, но също така ще вкара в тялото ви огромно количество вредни подсладители и захар. Какво казват специалистите за енергийните напитки: "Ефектът на високото съдържание на захар е един и същ; захарите се освобождават в кръвния поток, което позволява тласък на енергия, но когато ефектът отмине оставате уморени, раздразнителни и депресирани."

Снимка 268812

Най-хубавото безалкохолно, което диетолозите препоръчват е една чаша с вода и половин изтискан лимон вътре. Този коктейл е пълен с витамини, дава ви тонус и енергия, без да съдържа нито една лъжичка захар.