В средата на месец февруари 2009 г. ще стартира първата Бариста Академия в България, по инициатива на Nestle Professional, звено на компанията за предоставяне на решения за бизнеса - храни и напитки за консумация вън от дома.

В рамките на Академията едни от най-добрите професионалисти в приготвянето и поднасянето на кафе и кафе-напитки в света ще предадат своя опит и познания на бармани, баристи, собственици и управители на заведения с цел обединяване на науката за съвършено приготвяне на кафе-напитки и ежедневната работа в кафетерии.

Изследване на World of coffee сочи, че почти 30% от всички кафе-напитки се консумират извън дома - в кафетерии, павилиони и в офиса. По данни на Euromonitor, в България работят над 20 000 кафетерии като продажбите, които се реализират в тях на годишна база, надхвърлят 437 млн. лв., а 98% от консумацията на напитки се осъществява на място в заведението.

Въпреки големия брой заведения обаче все още има какво да се желае по отношение на качеството на приготвяне на напитките.

Според английския жаргон с термина "бариста" се определя човек, който е усвоил високо ниво на експертиза по отношение на еспресо-базирани кафе-напитки. Той може да бъде наречен още "кафе-сомелиер" - професионалист с експертни умения и задълбочени познания по отношение на кафето, различните блендове кафе, еспресото, качеството, печенето на кафе, лате-арт и т.н. Баристите познават всички възможни видове кафета и могат да приготвят точната напитка, отговаряща на всеки индивидуален критерий за аромат, вкус и сила на кафето.