От няколко години насам все повече чуваме изрази от типа "безглутенови храни" и "алергия към глутен". Младите майки с изненада разбират, че трябва внимателно да въведат в менюто на бебетата глутен, а вманиачените в здравословното хранене избягват така "опасното" вещество.

Но какво всъщност е глутен и опасен ли е за здравето?

Глутенът идва от латинската дума gluten, което означава „лепило". Това е белтъчна смес, съставена от глиадин и глутенин, която се съдържа в различни житни култури като жито, ръж и ечемик.

Веществото придава еластичност на тестото и спомага за запазване на формата му, докато втасва. Глутенът се определя като главният показател за качеството на пшеничното брашно.

За първи път глутенът е изолиран от италиански химик през ХІХ век чрез метода "отмиване на глутен".

Глутенът е опасен само за хора с непоносимост към тази белтъчна смес. Това са около 1% от хората по света, които страдат от наследствена предразположеност или т.нар. целиакия - възпаление на лигавицата на тънките черва.

Употребата на глутен при тях се изразява в различни степени и има различни последици за здравето. Това могат да са обриви, мигрена, стомашни проблеми като подуване на корема и диария, както и раздразнителност.

Такива хора не трябва да употребяват пшеница, ръж или ечемик с храната си, под каквато и да е форма. Те трябва внимателно да четат етикетите на храните, които приемат, защото много продукти са обработвани с глутен.

При бебетата над 6 м. глутенът се въвежда плавно - от храни с ниско към храни с високо съдържание на глутен - каша, пюре, сухари или бисквити и след това хляб.

За хората без непоносимост към глутен, веществото дори е полезено, защото така се набавят нужния прием на фибри.

 

Кои храни съдържат глутен:

* Хляб и хлебни изделия - банички, кексове, всичко от брашно

* Паста и кус-кус

* Пица

* Панирани храни

* Бира!

Някои храни може и да изглеждат сякаш в тях няма глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно със съставки, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, овесът, булгурът, конопът, малцът, овесените ядки.

 

Свободно достъпни храни без глутен:

* Ядки - бадеми, лешници, кестени, фъстъци, ако са в суров вид. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.

* Ориз

* Царевица и производните - пуканки, царевично нишесте и царевичен малц.

* Бобови култури

* Други храни

За радост на хората с непоносимост на глутен на пазара вече има все повече храни без глутен, включително и хляб. Ето и някои от другите храни без глутен: амарант, елда, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи./ Lifestyle.bg

Елдата е плодово семе, близко до киселеца, и е много подходящ заместител на пшеницата и други зърнени култури, защото не съдържа глутен.

Разберете и какво е гурме?