Охлаждането на шампанското в хладилника може да съсипе аромата му, затова по-добре пригответе шампаниера с лед. Жителите на областта Шампан във Франция често използват един охладител, събиращ няколко бутилки.

Как да се охлади правилно шампанското?

Бутилката се поставя в смес от вода и лед и ще достигне до подходящата температура след 15-20 минути. Ако все пак се опитате да я поставите в хладилника - използвайте най-долния рафт и нека тя остане там 2-3 часа преди сервирането или повече, но само ако температурата е постоянна.

Коя е най-подходящата температура?

Шампанското не бива да е ледено студено. Колкото е по-младо едно шампанско - толкова по-студено трябва да бъде сервирано - до 8 градуса. За по-старото шампанско температурата трябва да е около 10 градуса. Дори най-хубавото шампанско изгубва своя аромат, ако е прекалено студено.

 

millionaire.bg