Традиционното японско суши също се повлия от тежкото положение на страната. Редица хотели и ресторанти спряха да предлагат ястието в менюто си, заради страх от радиоактивни продукти, съобщи "Блумбърг"
Хотелските вериги "Шангри ла" и "Мандарин ориентал интернешънъл" обявиха, че са спрели да внасят всякакви хранителни продукти от Япония. Собствениците на суши ресторанти в Сингапур също обмислят да започнат да внасят продуктите си от други държави. Управител на заведение в Хонконг разказва, че е започнал да купува морски продукти от Шотландия и Индонезия, пише blitz.bg.
Туристите пък вече отказват да посещават автентичните суши барове в Токио и оборотът е намалял с близо 70%. В България все още няма взети подобни крайни мерки и японското ястие се намира и консумира, както и преди авариите в страната.