Пийте текила без да се притеснявате за здравето си. Това може да стои на всяка чаша с безценната напитка. Естествено тук не става въпрос за литри от алкохола, а за употреба с разумна консумация.

Мексикански специалисти са установили, че натуралните захари, получени от агаве (растението, от което се прави текила), са предпазили мишки от затлъстяване, предизвикано от неправилното хранене, а също от диабет тип 2.

Учените са разделили група лабораторни мишки на седем подгрупи. На животните от първата са давали вода, а на останалите - вода с аспартам, глюкоза, фруктоза, захароза, сироп от агаве или агавини.

Медиците са установили, че мишките, които са пили вода с агавини, са се хранили по-малко, не са трупали наднормено тегло, а са отслабвали. Успоредно с това са падали показателите за съдържание на захар в кръвта. Същото е ставало в контролната група, пила обикновена вода.

Агавините действат като целулоза. Те не повишават съдържанието на захар в кръвта и могат да се превърнат в универсален подсладител, твърдят мексиканските специалисти.

Това са лесноразтворими захари с нисък гликемичен индекс и неизразена миризма. Лекарствени средства от агаве могат да помогнат на диабетиците и на хората с наднормено тегло.

Алкохолната напитка текила се прави от растението синьо агаве, което се среща предимно край мексиканския град Текила. /Lifestyle.bg