У нас доверчивостта често се възприема като недостатък, присъщ на децата и глупавите хора. Но проучване на учени от Университета на Лунд и Университета на Стокхолм е установило неочаквана зависимост - недоверчивите хора живеят по-кратко от тези, които са по-склонни да се доверяват на другите, включително на непознати.

Проучването е използвало данни от обширна анкета, проведена в САЩ.

Не е случайно, че доверието бива определяно като "лепилото", което поддържа едно общество сплотено и подпомага общуването и обвързването с другите хора. Вероятно по-доверчивите хора се справят по-добре от недоверчивите в това да намерят социална подкрепа сред мрежата си от приятели и техните познати.

Освен това, доверието понижава напрежението при социалните взаимодействия и понижава стреса, който допринася за развитието на здравословни проблеми и по-кратък живот.

Снимка 385760

Източник: iStock

За обществата, в които нивото на недоверие е много високо, е характерна и по-малка продължителност на живота на хората в тях.

Ползите от доверието са еднакви за мъжете и жените и не зависят от социално-икономически фактори като образование и доходи. Недоверието съкращава живота на всички еднакво, а според изчисленията на учените - средно с 10 месеца.

Нашето общество също се характеризира със силно изразена недоверчивост между отделните хора. За съжаление често това е оправдано, но от всички нас зависи дали това ще продължи да бъде така.